Exista riscul aparitiei unei crize de lichiditate, avertizeaza UBS

Autor: Catalina Apostoiu 02.05.2010

Industria bancara a Europei este amenintata de o repetare a crizei de credit care a impins intreaga regiune in cea mai puternica recesiune de la cel de-al doilea razboi mondial, conform unui raport al bancii elvetiene UBS, citat de Bloomberg.

Bancile nu sunt dispuse sa crediteze alte banci despre care banuiesc ca detin credite in cele mai indatorate tari din Europa dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a redus recent ratingul de credit al Greciei la junk si a coborat ratingurile Portugaliei si Spaniei, conform lui Brian Kim, analist in cadrul UBS. Reticenta bancilor este aproape la fel de mare ca in toamna lui 2008, cand falimentul Lehman Brothers a generat un adevarat cutremur pe pietele financiare, adauga Kim.

"Sa ne amintim cum in martie si septembrie 2008 creditarea de pe piata interbancara incepea sa dea semne de blocare, bancile nemaifiind dispuse sa-si crediteze rivalele de teama ca acestea ar putea fi impovarate excesiv cu active nelichide cum ar fi CDO-urile", se arata in raportul UBS. "Inlocuim CDO-urile cu obligatiuni grecesti sau portugheze si vedem riscul existent in prezent".

Costul imprumutarii de euro intre banci nu a scazut timp de peste o saptamana, Euribor urcand o jumatate de punct baza, la 0,659% pe 28 aprilie, cel mai ridicat nivel inregistrat din 24 februarie.

Libor pentru astfel de imprumuturi a avansat la 0,598% la aceeasi data, cel mai ridicat nivel atins din 8 martie.

"In conditiile in care atentia se concentreaza asupra bancilor cu expunere fata de Grecia in acest moment, costurile legate de imprumuturile interbancare vor reprezenta indicatori cheie", a declarat analistul.

Deficitul bugetar al Greciei, situat la de peste patru ori limita de 3% impusa de Uniunea Europeana, si incapacitatea UE de a finaliza un pachet de salvare au pus pietele pe jar, randamentul legat de titlurile pe doi ani ale tarii urcand peste 30% pentru scurt timp la mijlocul saptamanii trecute.

In toamna lui 2008, creditorii de pe ambele maluri ale Atlanticului erau atat de reticente in a se imprumuta intre ele, incat bancile centrale din SUA si Europa a trebuit sa pompeze in piata sute de miliarde de dolari pentru a acoperi golul de finantare.

Imprumuturile overnight intre banci sunt una dintre principalele componente care fac piata bancara sa functioneze, iar daca o banca este taiata de la aceste fluxuri, cum a fost cazul Lehman Brothers in urma cu doi ani, aceasta are putine sanse sa supravietuiasca.