Ce nu inteleg germanii: ar pierde de trei ori mai multi bani daca Grecia intra in faliment decat daca ar salva-o

Autor: Catalina Apostoiu 02.05.2010

Institutiile financiare din Germania detin obligatiuni grecesti in valoare de aproximativ 28 de miliarde de euro (37 miliarde $), conform estimarilor Barclays Capital, scrie The New York Times.



Autoritatile germane si multe din bancile tarii nu dezvaluie cifre exacte, insa un sondaj neoficial realizat in randul celor mai mari banci indica faptul ca aproximativ jumatate din aceste titluri apar in bilanturile unor institutii detinute sau controlate de guvernul german.

Astfel, expunerea Germaniei fata de titluri grecesti depaseste deja cu mult cele 8 miliarde de euro pe care tara le-ar imprumuta Greciei ca parte a unui plan initial al UE de a ajuta aceasta tara sa evite intrarea in incapacitate de plata a datoriilor, desi nu si cele 24 de miliarde de euro de care ar putea fi nevoie in cele din urma din partea Germaniei, in cazul in care planul de salvare a Greciei se va extinde.

Banca Hypo Real Estate detine titluri grecesti in valoare de 8 miliarde de euro in bilant. Dupa un bailout realizat anul trecut, contribuabilii germani detin Hypo Real Estate.

O problema pentru intreaga Europa

Expunerea directa a Germaniei fata de titlurile grecesti subliniaza modul in care problemele tarii sunt in mare masura problemele Europei.

Criza fiscala din Grecia, dincolo de a ameninta credibilitatea euro si stabilitatea economiei europene, a afectat de asemenea bugete guvernamentale intr-un mod foarte direct, guvernele putand fi nevoite sa pompeze si mai multi bani in banci pe care le-au salvat deja.

Germania nu este singura tara europeana cu expunere fata de titlurile grecesti. Franta este cel mai mare creditor al Greciei, cu 50 de miliarde de euro, inclusiv 6,7 miliarde de euro detinute de Banca Frantei, conform Barclays. Italia detine titluri grecesti de 20 de miliarde de euro, urmata la mica distanta de Belgia, Olanda si Luxemburg.

Bancile americane detineau titluri grecesti in valoare de aproximativ 16,6 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2009, conform ultimelor date furnizate de Banca Reglementelor Internationale.

Banca Centrala Europeana detine la randul sau titluri grecesti, pe care le accepta drept garantii in momentul creditarii bancilor din zona euro. O intrebare este ce ar face banca centrala daca agentiile de rating continua sa retrogradeze titlurile grecesti, obligatiunile devenind ineligibile ca garantii.

BCE nu lasa Grecia la greu

Unii analisti se asteapta ca banca centrala sa gaseasca o cale de a evita situatia in care titlurile grecesti ar deveni complet ineligibile. "BCE, in principiu, este intotdeauna libera sa-si modifice politica in interesul stabilitatii pietelor financiare", declara Jorg Kramer, economist-sef in cadrul Commerzbank.

S&P a redus recent ratingul legat de datoria guvernamentala a Spaniei, cel mai recent semn ca problemele Greciei se extind. Chiar daca alte guverne nu intra in default, retrogradarile reduc totusi valoarea obligatiunilor acestora pe piete si afecteaza bilanturile bancilor.

Cazul Hypo Real Estate sugereaza ca expunerea fata de titluri suverane poate fi concentrata la nivelul catorva institutii germane care au achizitionat prea mult risc. Detinerile Hypo Real Estate de titluri portugheze, italiene, irlandeze, grecesti si spaniole, toate tari cu probleme fiscale, se ridica la aproximativ 40 de miliarde de euro.

Westdeutsche Landesbank, detinuta de stat si administratiile locale din nord-vestul Germaniei, are detineri de acest gen in valoare de 12 miliarde de euro. Ca parte a unui drastic program de restructurare in urma crizei financiare, banca a inclus aproape toate detinerile de titluri din aceste tari in cadrul unei institutii separate constituita pentru a scapa de activele neperformante.

Commerzbank, in cadrul careia guvernul detine 25%, are titluri grecesti in valoare de 3 miliarde de euro.

In Spania, unde sectorul constructiilor s-a prabusit, bancile de dimensiuni medii au avut cel mai mult de suferit. Acestea se lupta sa-si curete bilanturile de credite imobiliare neperformante si ar putea suferi o noua lovitura daca detinerile lor de titluri guvernamentale spaniole isi pierd din valoare.

Marile banci ale Spaniei, care au evitat pana acum cele mai dramatice efecte ale crizei financiare, ar putea avea probleme daca Portugalia urmeaza calea Greciei. Sandander detine active portugheze evaluate la 48 de miliarde de euro, conform analistilor Nomura.

Chiar daca bancile mai mari din Europa nu au o expunere masiva fata de titlurile grecesti, acestea ar putea inregistra o crestere a volumului de credite neperformante in Grecia in cazul in care companiile locale se vor confrunta cu o scadere economica pronuntata.