Hotelurile intra in topul celor mai scumpe proprietati scoase la licitatie de catre banci

Autor: Ciprian Botea 02.05.2010

Executorii reusesc cu greu sa vanda din prima locuintele si terenurile aduse de clienti in garantie.



Bancile au ajuns sa execute silit si sa puna in vanzare si case si terenuri care valoreaza doua-trei milioane de lei, chiar daca de-abia reusesc sa vanda dupa tentative repetate apartamente de cateva zeci de mii de lei.

Exista cazuri in care bancherii scot la licitatie bunuri a caror valoare este de douazeci-treizeci de ori mai mare decat debitul pe care il au de recuperat de la clienti, dar si cazuri in care dupa vanzarea proprietatii banca nu isi recupereaza nici macar 10% din creanta.

Executorii bancari spun ca nivelul cererii pentru bunurile executate silit este redus si indiferent de pretul acestora proprietatile se vand de obicei dupa mai multe licitatii. Cererii reduse i se adauga si procedura greoaie, numai organizarea primei licitatii putand dura pana la 90 de zile, trecand prin etapele notificarii clientului, evaluarii proprietatii si publicarii anuntului de vanzare.

"Fie ca este vorba de o proprietate de zece mii de euro sau de un milion de euro procedura este aceeasi. Cea mai scumpa proprietate pe care am vandut-o pana acum a fost o fabrica pe care am incasat un milion de lei", spune Cosmin Soames, executor bancar in cadrul Leumi Bank.

Zeci de licitatii organizate intr-o singura zi

Leumi a organizat recent o licitatie pentru a vinde cu 2,7 milioane de lei un hotel in statiunea Paraul Rece din judetul Brasov, care fusese evaluat initial la peste 3,5 milioane de lei, dar care nu si-a gasit cumparator de la prima licitatie.

Leumi, o banca de talie mica, controlata de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare israeliene, are la vanzare peste 80 de proprietati. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru ca in oferta de retail nu are decat credite cu garantii.

Si Raiffeisen, unul dintre jucatorii de top zece, incearca sa vanda aproape 80 de case si terenuri in urmatoarea luna si jumatate, organizand chiar si sapte licitatii intr-o singura zi. Recordul de licitatii apartine insa executorilor BCR, care au scos la vanzare pe 11 martie 27 de proprietati. OTP si Alpha Bank incearca sa vanda in luna mai 50, respectiv 25 de case si terenuri.

Banca Romaneasca, un alt jucator activ pe piata bunurilor executate silit, nu si-a actualizat oferta, dar in aprilie a scos la vanzare peste 30 de proprietati. Executorii bancii au scos luna trecuta la licitatie o casa pe trei nivele in Sibiu, al carei pret pornea de la 2,3 milioane de lei, chiar daca initial fusese evaluata la aproximativ 3 milioane de lei. Banca are de recuperat de la proprietarul cladirii 120.000 de lei.

Majoritatea imobilelor pe care bancile incearca sa le vanda cu sume mai mari de un milion de lei au pretul redus cu 25%, ceea ce inseamna ca licitatia a esuat.

"Cumparatorii asteapta, de obicei, a doua licitatie dupa ce pretul este redus cu 25%. In cele mai multe cazuri pentru un imobil se organizeaza mai multe licitatii pentru ca cererea este redusa", spune Soames.

Credit de 5 mil. euro, acoperit cu apartament scos la vanzare cu 300.000 euro

Exista insa si cazuri in care doar o mica parte din debit este recuperata de banca odata cu vanzarea garantiei. De exemplu, Volksbank incearca sa vanda luna aceasta cu 300.000 de euro un apartament situat in Sectorul 1 din Bucuresti, dar are de recuperat de la proprietari aproape 5,3 milioane de euro. Debitorii pot fi insa urmariti si pe alte bunuri pe care le au in proprietate, chiar daca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul de credit.

De obicei, daca proprietatea valoreaza mai mult decat debitul de recuperat, bancile nu vand sub valoarea creantei. Mai mult, chiar daca pretul de pornire este redus la 75% odata cu a doua licitatie, bancile isi pot recupera usor creanta pentru ca de obicei nu au finantat mai mult de 50-70% din valoarea locuintei.

Soames de la Leumi spune ca in ciuda faptului ca preturile de pe piata imobiliara s-au mai stabilizat si cumparatorii nu mai au motive sa astepte preturi mai mici, numarul locuintelor vandute la licitatie raportat la oferta existenta nu a crescut prea mult in ultima perioada. Astfel, valul de anunturi cu locuinte scoase la vanzare ar putea pune din nou presiune pe preturile din imobiliare avand in vedere cererea inca redusa.