Bursa e legata de pietele externe si doar SIF-urile pot rupe ritmul

Autor: Vlad Anastasiu 02.05.2010

Bursa locala a inregistrat in luna aprilie prima corectie din acest an la nivelul indicilor, dupa trei luni de cresteri consecutive, iar piata a ajuns intr-un moment de cumpana, evolutia crizei din Grecia si reluarea discutiilor privind pragul la SIF-uri putand determina directia pentru perioada urmatoare.

Printre cele mai mari scaderi din aprilie le-au inregistrat SIF-urile, indicele BET-FI pierzand aproape 8,5% si inchizand luna sub pragul de 30.000 de puncte. SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) se afla in top 10 scaderi din aprilie, cu corectii de 12%, 11,1% si respectiv 9,9% fata de sfarsitul lunii martie.

"Nu este intamplator ca SIF-urile au inregistrat cea mai mare corectie din piata, in conditiile in care, pe fondul asteptarilor cu privire la propunerea de majorare a pragului de detinere, au supraperformant in primele trei luni ale anului. Mai mult, au beneficiat de un plus de atentie si de pe urma anuntului SIF Oltenia de majorare a dividendelor", a explicat Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Cele mai mari scaderi din aprilie le-au inregistrat titlurile Uztel Ploiesti (UZT) si Vrancart Adjud (VNC), de 23,2% si respectiv 20,7%, pe rulaje modeste insa. Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii locale listate, au pierdut in aprilie 5,5%, respectiv 7%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste au urcat cu 11%.

"Nu este exclus sa vedem iar cresteri pe piata locala, in conditiile in care nu s-a definit un trend descendent. Bursa a evoluat in aprilie in echilibru intre pesimisti si optimisti, chiar daca s-au inregistrat corectii. Cred ca Bursa va continua la fel si luna aceasta. Atat optimistii, cat si pesimistii sunt insa din ce in ce mai atenti la stirile externe, care incep sa compare scenariul tarilor supraindatorate cu falimentul Lehman Brothers", a adaugat Chisu.

Pe de alta parte, titlurile mici au continuat sa inregistreze cresteri peste media pietei in aprilie, cea mai mare apreciere din piata fiind consemnata de titlurile Siretul Pascani (SRT), care au urcat cu peste 34%, urmate de aprecierile Petrolexportimport (PEI) si Contor Group (CGC), de 28,3% si respectiv 24,1% fata de referinta.

"Singurele stiri care ar putea duce la o decorelare fata de pietele externe ar fi reluarea discutiilor referitoare la majorarea praglui de detinere pe SIF-uri, ceea ce va insemna o reluare a tranzactiilor speculative pe societatile financiare, si eventual o imbunatatire a ratingului de tara, care nu cred ca se va intampla insa. Astfel, piata locala va evolua din ce in ce mai strans corelat cu externul", a continuat Chisu.

In aprilie, principalii indici europeni au inregistrat, de asemenea, scaderi, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicele francez CAC 40, care a pierdut aproape 4% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri locale, a coborat in aprilie cu 3,98%.

In aceasta luna, companiile locale vor incepe raportarile financiare trimestriale, cu toate acestea, brokerii apreciaza ca investitorii nu vor acorda o prea mare atentie acestora, iar companiilor vor beneficia doar de un impact de moment. "Piata locala nu este atat de influentata de rezultatele financiare raportate de companii. Acestea vor beneficia doar de un plus de atentie in cazul in care raporteaza rezultate in crestere", a mai spus Chisu.

De urmarit astazi