"Prima casa” 2: Credite de 36,5 mil. € tot pentru case vechi

Autor: Ciprian Valentin Botea 02.05.2010

Circa 850 de clienti ai bancilor au obtinut un credit ipotecar in a doua etapa a programului "Prima casa", insa niciunul nu a putut imprumuta bani pentru constructia unei locuinte - individual sau prin asociere - pentru ca nu au fost definitivate conventiile de aplicare a normelor, afirma reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

"Avem informatii ca bancile au in analiza astfel de solicitari, dar vom putea primi spre analiza aceste dosare dupa definitivarea conventiilor de aplicare a normelor programului", au declarat pentru ZF oficialii Fondului.

Valoarea creditelor aprobate pana acum insumeaza 36,5 mil. euro, majoritatea finantarilor fiind pentru apartamente de doua camere construite inainte de 2008.

In continuare, "Prima casa" nu-si poate atinge scopul de stimulare a pietei con­struc­tiilor noi. Pentru locuinte vechi, ritmul de aprobare a dosarelor de catre Fond s-a men­ti­nut la nivelul de anul trecut, de circa 85-100 de dosare/zi, o cincime dintre acestea avand insa documente lipsa si fiind returnate spre completare bancilor.