Cine pierde cel mai mult de pe urma crizei din Grecia?

Autor: Cristina Roşca 02.05.2010

Bancile austriece au o expunere de 4 mld. euro pe Grecia, din care 1 mld. euro este expunerea creditorului Erste Bank, care controleaza banca romaneasca BCR. Erste detine titluri emise de statul elen in valoare de 700 mil. euro si a oferit bancilor grecesti credite in valoare de 300 mil. euro.

Totusi, bancile austriece nu sunt cele mai expuse, omoloagele lor din Franta, Marea Britanie si Germania putand pierde mai mult din cauza crizei din Grecia, dar si din cauza problemelor din Spania si Portugalia.

Crédit Agricole si Société Générale s-ar putea numara printre bancile europene cel mai puternic afectate de criza din Grecia din cauza unitatilor neprofitabile pe care cei doi creditori francezi le detin in aceasta tara, scrie Bloomberg.

Crédit Agricole, cea mai mare banca din Franta dupa numarul de filiale, a anuntat ca expunerea pe Grecia este de 850 mil. euro.

Bancile din Franta au cea mai mare expunere pe Grecia dintre creditorii europeni, 78,8 miliarde de dolari din totalul de 193,1 miliarde de dolari pe care bancile europene afirma ca l-au investit in Grecia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

BNP Paribas insa, cea mai mare banca din Franta dupa valoarea activelor, este slab expusa pe Grecia, potrivit lui Baudouin Prot, directorul executiv al grupului. Si Natixis, cu sediul la Paris, a anuntat ca expunerea pe Grecia este "neglijabila", iar cea pe Portugalia "insignifianta". Acesti creditori sunt de asemenea pe locul doi ca expunere in Portugalia si Spania, dupa cei germani si sunt principalii detinatori ai titlurilor de datorie emise de Italia, potrivit cifrelor BIS.

Lupta perdantilor

Nici bancile britanice nu stau mai bine, expunerea acestora pe Grecia, Spania si Portugalia ridicandu-se la 100 mld. lire sterline. Creditorii din insula risca sa piarda mai mult in Spania decat in Grecia si Portugalia, deoarece, potrivit unor calcule ale Credit Suisse, expunerea pe Grecia si Portugalia este de 25 mld. lire, iar pe Spania de 75 mld. lire. Prabusirea pietei imobiliare din Spania, a obligat banci precum Barclays sa recunoasca faptul ca intampina probleme din cauza datoriilor toxice. Si Royal Bank of Scotland are probleme din cauza expunerii. In vizor au intrat si bancile germane, belgiene si cele elvetiene.

Fortis, detinatorul celei mai mari companii de asigurari de viata din Belgia, detinea la sfarsitul anului trecut obligatiuni guvernamentale emise de Grecia si Portugalia in valoare de 7,2 mld. euro.

Commerzbank are titluri de datorie emise de Grecia in valoare de 3,1 mld. euro, in timp ce Deutsche Postbank are o expunere de 1,3 mld. euro. Hypo Real Estate, creditorul german preluat de stat dupa criza, detine titluri elene de stat in valoare de 7,9 mld. euro si titluri portugheze de stat in valoare de 1,7 mld. euro, potrivit site-ului bancii.

Pentru bancile europene este mai riscanta situatia din Portugalia si Spania decat din Grecia. Creditorii europeni au o expunere de 240,5 mld. dolari pe Portugalia si de 832,3 mld. dolari pe Spania.