Cinci exemple de cum se risipesc banii grecilor

Autor: Catalina Apostoiu 02.05.2010

De la bonusuri pentru cei care ajung la timp la serviciu la mostenirea pensiei unui tata decedat de catre fiica sa necasatorita, beneficii greu de calculat "umfla" bugetul Greciei cu miliarde de euro pe an, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Ca parte a eforturilor de a iesi din criza si a evita intrarea in incapacitate de plata, Grecia s-a angajat sa restranga astfel de "acte de generozitate", insa din cauza procedurilor contabile haotice folosite timp de decenii in cadrul ministerelor sunt greu de obtinut date exacte.

Iata cinci exemple de categorii de cheltuieli pe care guvernul le-ar putea reduce.

Fete batrane rasfatate

Zeci de mii de fiice de functionari publici necasatorite sau divortate se bucura de pensiile parintilor decedati, impovarand sistemul de asigurari sociale care se va prabusi in 15 ani daca nu este restructurat. Aproximativ 40.000 de femei beneficiaza de acest sistem, costurile anuale ridicandu-se la aproximativ 550 de milioane de euro, conform site-ului web capital.gr.

Cheltuielile legate de pensii sunt asteptate sa avanseze cu 12% din PIB in Grecia pana in 2050, conform datelor Comisiei Europene. Media europeana este de mai putin de 3% din PIB.

Guvernul s-a angajat sa restructureze sistemul de asigurari sociale majorand varsta de pensionare si interzicand pensionarea anticipata, un proiect de lege in acest sens urmand a fi lansat in mai.

Cadouri de Craciun

Intr-un sistem in care bonusurile pot adauga de la 5 la 1.300 de euro la un salariu lunar, unii functionari publici sunt platiti in plus pentru utilizarea calculatorului, unii primesc bonus pentru cunoasterea unei limbi straine, altii pentru ca sosesc la timp la serviciu. Toti angajatii din sectorul public si privat primesc 14 salarii anuale, o structura menita sa mentina salariile lunare de baza si pensiile bazate pe acestea la un nivel scazut. Guvernul a redus deja majoritatea bonusurilor cu 12% si primele de Craciun si Pasti cu 30% ca parte a planului de austeritate, economisind 1,7 miliarde de euro.

Calatorii gratuite

Sindicatele au blocat timp de decenii incercarile guvernului de a vinde Olympic Airways, ceea ce i-a costat pe contribuabilii greci milioane de euro, in timp ce angajatii s-au bucurat de beneficii generoase, membrii familiilor acestora putand calatori in intreaga lume gratuit.

Olympic a fost vanduta in 2008, dar numai dupa ce statul a oferit compensatii consistente sau a reangajat 4.600 de salariati. Statul detine 74 de companii, cu prea multi angajati si cu pierderi.

Comitete pentru ce?

Sute de comitete create de stat functioneaza desi nu se stie clar ce fac acestea. Conform unor estimari, comitetele au peste 10.000 de angajati si costa peste 220 de milioane de euro pe an. Unul dintre acestea administreaza lacul Kopais, care a secat in 1930.

Forte armate costisitoare

Cheltuielile militare ale Greciei le depasesc cu mult pe cele ale altor tari membre ale UE, sitandu-se la 14 miliarde de euro sau 6% din PIB, in 2007 si 2009.