Acer: Cu putin noroc, piata de PC-uri se dubleaza in acest an

Autor: Magraon Andreea 02.05.2010

Piata locala de PC-uri se va dubla in acest an revenind la nivelul din 2008, la aproape 1 milion de unitati, sustine Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer, cel mai mare vanzator de PC-uri din Romania.

"Estimarile noastre sunt optimiste. Comparativ cu anul trecut ne asteptam la o crestere a pietei, revenirea putand fi pana aproape de nivelul atins in 2008, intr-un scenariu optimist", a declarat Iftemie pentru ZF.

Piata PC-urilor din Romania a inregistrat anul trecut o scadere de peste 55% in ceea ce priveste numarul de unitati vandute, la circa 500.000 de PC-uri. In 2008, piata romaneasca a PC-urilor atinsese un numar de 1,08 milioane unitati vandute, cu o valoare de peste 940 de milioane de dolari.

Potrivit lui Iftemie, Acer a inregistrat o crestere de 150% in primul trimestru in ceea ce priveste vanzarile de PC-uri fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"La inceputul anului 2009, vanzarile noastre au fost mai mici fata de estimari, in principal datorita scaderii drastice a pietei si a stocurilor existente din ultimul trimestru al anului precedent, asa ca poate ar fi potrivit sa luam ca etalon rezultatele din 2008, de care ne apropiem incet si sigur", a declarat Iftemie, fara a oferi alte detalii.

El a mai spus ca rezultatele se datoreaza produselor din gama, dar si preturilor accesibile. "Utilizatorii romani pun accent din ce in ce mai mare pe designul produselor, care, alaturi de garantia calitatii si caracteristicile tehnice, sunt criterii principale de selectie in achizitionarea unui nou notebook, netbook sau chiar desktop", a argumentat reprezentantul Acer.

Itfemie sustine ca piata locala a depasit socul economic si ca acum isi revine "incet, la normal". "Un alt factor important, valabil pentru toti producatorii, este cresterea pietei de IT din Romania, care are ca efect direct si cresterea vanzarilor noastre", sustine el.

In ceea ce priveste trimestrul al doilea, Iftemie a declarat ca acesta se anunta slab din punctul de vedere al vanzarilor.

"Vanzarile sunt putin mai mici decat estimarile facute, din cauza faptului ca, traditional, trimestrul al doilea al oricarui an este o perioada in care vanzarea de produse IT este mai mica. Totusi, daca vom compara trimestrul acesta cu cel de anul trecut, putem vedea ca exista o crestere usoara, ceea ce inseamna ca si vanzarile noastre se inscriu in trendul ascendent al pietei locale", a mai spus Iftemie.