Petrom are nevoie de bani proaspeti ca sa finanteze investitii de 1,6 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 02.05.2010

Actionarii companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au aprobat un buget de investitii record pentru acest an, in valoare de 6,9 mld. lei (1,6 mld. euro), cu circa 70% mai mare decat cel din 2009.

Pentru finantarea investitiilor, compania incearca sa atraga 600 mil. euro de la actionari, dupa ce anul trecut s-a finantat preponderent prin credite de la banci si printr-un imprumut subordonat de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV.

Cele mai mari investitii, reprezentand circa 51% din bugetul total, sunt alocate pentru segmentul de explorare si productie, in conditiile in care compania incearca sa stopeze declinul productiei de titei si gaze. Pentru acest an, compania estimeaza o productie totala de hidrocarburi de 63,2 milioane de barili, in scadere cu circa 4% fata de 2009.

Un sfert din bugetul de investitii este alocat pentru segmentul de gaze si energie, printre proiectele majore numarandu-se finalizarea centralei electrice pe gaze de la Brazi si construirea unor centrale eoliene in cadrul unui parc achizitionat recent in Dobrogea.

Segmentul de rafinare va beneficia de investitii mai mici in acest an, compania incercand sa-si redimensioneze in scadere capacitatile de rafinare, dupa ce a inchis Arpechim.

Afaceri si profit in crestere

Compania a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul acesta care prevede obtinerea unei cifre de afaceri de 14 miliarde de lei (3,33 miliarde de euro), in crestere cu 9% fata de afacerile raportate la finalul anului trecut de 12,8 miliarde de lei (3 miliarde de euro).

In ceea ce priveste profitul net, compania se asteapta la o crestere a acestui indicator cu 25%, de la 1,36 miliarde de lei (325,7 milioane de euro) la 1,78 miliarde de lei (424 de milioane de lei).

Fara prime, fara dividende

Asa cum au anuntat inca de la inceputul acestui an, actionarii Petrom au decis ca pentru al doilea an consecutiv sa nu acorde dividende.

"Cu votul actionarilor reprezentand 55,56% din valoarea capitalului social se aproba propunerea directoratului de a nu distribui dividende pentru exercitiul financiar 2009", spun reprezentantii companiei. Totodata, actionarii producatorului de petrol si gaze au aprobat masura de a nu realiza un fond de premiere, adica acordarea unei parti din profit salariatilor, pentru anul trecut.

Reorganizare pe carburanti

Actionarii Petrom au mai aprobat de principiu in cadrul intalnirii de saptamana trecuta reorganizarea activelor pe care compania le detine pe partea de marketing, adica pe segmentul de comercializare de produse petroliere. Intentia Petrom este infiintarea unei singure entitati, OMV Petrom Marketing, prin care sa fie aduse la un loc toate cele trei entitati din companie care in prezent se ocupa cu comercializarea produselor petroliere.

Masura este similara cu cea pe care Petrom a anuntat-o pe partea de gaze naturale.

Astfel, de la inceputul lunii februarie toata activitatea de comercializare a gazelor naturale este realizata prin intermediul Petrom Gas, anterior acestei decizii activitatea derulandu-se atat prin intermediul diviziei de gaze a Petrom, cat si prin Petrom Gas, firma detinuta in proportie de 100% de Petrom.

Un guru in Consiliul de Supraveghere

La sfarsitul saptamanii trecute au fost aprobate o serie de schimbari in consiliul de supraveghere al Petrom. Astfel, Mark Mobius, presedintele executiv al firmei Franklin Templeton, care va administra activele Fondului Proprietatea, unul dintre actionarii Petrom, va face parte din consiliul de supraveghere al companiei. Mobius este cunoscut ca un adevarat guru al pietelor de capital emergente.

Concomitent cu aceasta decizie, fostul reprezentant al Fondului Proprietatea in consiliul de supraveghere al Petrom, Daniel Costea, a fost revocat din functie.