UPDATE - E oficial: Grecia va primi 110 mld. euro de la UE si FMI pentru a evita falimentul, cel mai mare pachet de slavare acordat vreodata unei tari

Autor: Radu Racu 02.05.2010

Ministrii e finante din zona euro au cazut de acord asupra unui pachet financiar de 110 miliarde de euro pentru Grecia, in cel mai mare program de salvare acordat vreodata unei tari, scrie

Bloomberg.

Prima transa din imprumut va fi acordata pana pe 19 mai, a declarat Jean Claude Junker, presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro. Statele care folosesc moneda unica vor contribui cu 80 de miliarde de euro iar Fondul Monetar International cu restul de bani. In cadrul acordului, Grecia a acceptat masuri de austeritate egale cu 13% din Produsul Intern Brut.

"Este un program ambitios, de austeritate, dar este absolut necesar", a spus Junker. Prezent la aceeasi reuniune, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet a spus ca masura "va ajuta la restabilirea increderii si stabilitatii in zona euro".

Decizia statelor membre ale zonei euro vine dupa ce agentia de rating Standard&Poor's a scazut calificativul Greciei cu trei trepte, trimitand statul elen in categoria "investment junk". Anuntul a afectat major cotatiile de pe principalele piete europene de capital, in special in Grecia, Spania si Portugalia. Randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile emise de aceste state au explodat, cu un maxim record de 26% in cazul Greciei.