Castig dublu pentru Fondul de Compensare a Investitorilor

Autor: Roxana Pricop 03.05.2010

Fondul de Compensare a Investitorilor, institutia responsabila de compensarea investitorilor in cazul in care o societate de brokeraj intra in faliment, a incheiat anul trecut cu un profit de peste 690.000 de lei (162.000 de euro), mai mult decat dublu fata de anul precedent.

Fondul de Compensare isi asigura resursele din contributiile anuale si initiale pe care le platesc societatile de brokeraj, administratorii de conturi individuale precum si institutiile de credit care activeaza pe piata locala. La finele anului trecut, Fondul numara un total de 96 de membri.

In cei patru ani de functionare, brokerii au platit 8,86 mil. lei la Fond, in timp ce institutiile de credit au participat cu 1,23 mil. lei. In schimbul acestor contributii, Fondul asigura despagubiri in limita unui plafon de 11.000 de euro pentru fiecare investitor indvidual. In cei cinci ani de functionare, Fondul a acumulat resurse de peste 11,5 mil. lei pe care le-a investit preponderent in titluri de stat si depozite bancare.

In 2009, peste 70% din resursele fondului au fost plasate in certificate de trezorerie cu discount si circa 18% in obligatiuni de stat de tip benchmark.

"Anul trecut am inregistrat o dublare a profitului in special datorita randamentelor foarte bune pe care le-am obtinut la titlurile de stat", a explicat Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare.

Fondul a inregistrat in 2009 venituri totale in valoare de 1,4 mil. lei, aproape duble fata de anul precedent, in conditiile in care cheltuielile au crescut cu aproape 50% pana la 701.057 de lei. Astfel, Fondul a castigat 690.000 de lei anul trecut. Pentru Fondul de Compensare lucreaza sase angajati si cinci administratori, institutia nefiind nevoita sa participe la vreun caz de compensare pana in prezent.

In 2010, conducerea Fondului se asteapta la o scadere de zece ori a profitului, pana la 57.000 de lei, pe fondul reducerii numarului de membri, dar si a scaderii randamentelor la instrumentele cu venit fix. Institutia si-a bugetat o crestere a cheltuielilor cu 33%, pana la 935.000 de lei, si o scadere a veniturilor cu 30%, pana la 992.600 de lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli.