Finantele si FMI iau in calcul prelungirea recesiunii in 2010

Autori: Iulian Anghel , Mihaela Claudia Medrega 03.05.2010

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, afirma ca inca nu s-a stabilit nimic in discutiile cu FMI in privinta unei eventuale modificari a tintei de deficit bugetar pe anul in curs, iar dezbaterile privind majorarile de impozite se vor incheia atunci cand va fi semnata noua scrisoare de intentie cu Fondul pentru revizuirea acordului stand-by. El nu mai respinge atat de ferm ca pana acum scenariul cresterii unui impozit. "Deocamdata discutam. Nu s-a stabilit inca nimic. Am discutat despre venituri, cheltuieli, despre deficitul bugetar si masuri structurale."

Nici Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, nu a dorit sa comenteze in privinta cresterii impozitelor, mentionand ca nerealizarea tintei de venituri bugetare pe primul trimestru va fi luata in considerare in noile evaluari ale FMI.

Stire-bomba de la PNL: Guvernul va abandona cota unica

Ministrii economiei si transporturilor au negat ieri o presupusa intentie a Guvernului de a renunta la cota unica de impozitare, asa cum au sustinut ieri reprezentantii liberalilor. PNL, prin presedintele sau, Crin Antonescu, a aruncat ieri o bomba sustinand ca este in posesia unui document al Ministerului Finantelor, potrivit caruia Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reactionat, afirmand ca declaratiile presedintelui PNL sunt pe moment doar speculatii politice.

"Singurul document oficial referitor la masurile pe care le va lua Guvernul in perioada urmatoare va fi scrisoarea de intentie pe care Ministerul Finantelor Publice o va remite FMI dupa incheierea discutiilor tehnice cu reprezentantii misiunii de evaluare. Toate anunturile si declaratiile din acest moment sunt doar speculatii politice", au precizat Finantele, intr-un comunicat.

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca documentul aflat in posesia PNL prin care Guvernul ar urma sa legifereze renuntarea la cota unica provine de la Ministerul de Finante si a ajuns la partid prin intermediul Directiilor Finantelor Publice Judetene.

"Am stat si ne-am gandit daca sa-l facem public si l-am facut pentru ca ne-a mirat insistenta cu care, in ultima vreme, BNR si altii decidenti au vorbit despre necesitatea mentinerii fiscalitatii, intr-un moment in care acest subiect nu era pe agenda publica. Aceasta «emulatie» relativ suspecta ne-a facut sa credem ca Guvernul chiar are aceasta intentie, mai ales ca finantele statului sunt la pamant", sustine Vosganian.

PNL a distribuit ieri presei un document (care nu are insa elemente care sa indice ca este elaborat de Ministerul Finantelor) care prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%.

In cazul impozitului pe venit, cota de 25% ar urma sa se aplice pentru partea din venit care depaseste 4.000 lei/luna, fiind acceptata o deducere anuala pentru calculul venitului impozabil de pana la 400 de euro (33 euro/luna) pentru contributii la fonduri de pensii facultative.

Potrivit documentului, cheltuielile deductibile in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala ar trebui sa scada de la 40% la 20%, respectiv de la 50% la 25% in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala. Impozitele locale ar urma sa fie si ele majorate.

Si ministrul Adriean Videanu a sustinut ca majorarea taxelor ar fi o eroare. El nu a angajat insa Guvernul, afirmand doar: "Din punctul meu de vedere ar fi o eroare majorarea taxelor, ar fi o masura prociclica, care nu ar ajuta la relansarea economica. Din contra, ar stopa relansarea economica, iar in ceea ce priveste cota unica, stiti dintotdeauna punctul meu de vedere, ca initiator".

Patronatele: Este un scenariu catastrofic

Reprezentantii patronatelor cred ca modificarea taxelor in acest sens ar fi catastrofala.

"Este cel mai catastrofal scenariu. Pot spune doar ca ar fi extrem de grav pentru mediul de afaceri si nu cred ca este cazul sa se adopte aceste masuri. Consider ca este doar un mesaj politic (declaratiile lui Antonescu - n.n.). Pe de alta parte, nu au fost nici cele mai mici semne de a se discuta cu mediul de afaceri aceste masuri. Este o declaratie politica prapastioasa", a afirmat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), citat de Mediafax.

Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, afirma si el ca "situatia economica a Romaniei este mult prea complicata pentru a ne permite astfel de jocuri politicianiste. Aceste masuri, intr-un an de criza, ar goni toti investitorii si ar duce la colaps economic. Prin aceste declaratii nu obtinem niciun avantaj, trebuie sa fim seriosi, nu se poate pune problema unor modificari de acest fel".

Culita Tarata, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, care exploateaza cea mai mare suprafata de teren agricol, circa 60.000 de hectare, crede si el ca renuntarea la cota unica ar fi "o grava eroare": "Intr-o perioada de criza financiara guvernul trebuie sa gaseasca masuri de relaxare fiscala, sa conduca la efectuarea de investitii, altfel economia subterana va fi si mai mare decat in prezent. Efectele imediate ale majorarii taxelor vor fi inchiderea mai multor companii si implicit cresterea so majului", a declarat Culita Tarata.

"Majorarea cotei de impozitare a profitului ar duce la inchiderea a sute de mii de firme romanesti. Cresterea taxelor si impozitelor locale nu este o solutie, ar trebui sa limiteze cheltuielile administratiilor locale", a afirmat Ioan Micula, co-proprietarul European Food & Drinks, cel mai mare grup cu actionariat romanesc din industria alimentara si a bauturilor, cu afaceri de aproape un miliard de euro.

"O solutie pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat ar fi controlul mai riguros al companiilor, pentru a scoate la lumina piata neagra din industria alimentara si a bauturilor", a mai spus Micula.