Ce companii angajeaza in luna mai 2.000 de absolventi de liceu si facultate

Autor: Adelina Mihai 03.05.2010

Aproape 2.000 de joburi pentru studenti si absolventi de liceu sau facultate vor fi oferite la finele acestei saptamani de firmele de pe piata locala in cadrul unui targ de joburi destinat tinerilor.



Printre companiile care au anuntat ca fac recrutari si care nu solicita experienta se numara Aviva, BCR, BRD - SocGen, Celestica, Coca-Cola HBC, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers (PwC), IBM, Microsoft, Oracle, Oltchim, Hewlett-Packard (HP) sau Infineon Technologies.

"Au fost contactate cateva sute de companii pentru targ, insa foarte putine au avut joburi pentru tineri. Totusi, oferta a fost surprinzator de buna, iar cele 2.000 de locuri de munca se adreseaza elevilor, studentilor sau absolventilor de liceu si de facultate care vor sa se angajeze pe o pozitie de entry level", spune Viorica Chisu, director de comunicare in cadrul Junior Achievement Romania (JA), organizator al evenimentului. JA este o organizatie nonprofit in domeniul educatiei economice si antreprenoriale, membra a Junior Achievement World Wide. Si firme de recrutare precum Manpower, Hart Human Resources Consulting sau Talent Gate au anuntat ca vor face recrutari in cadrul targului.

Absolventii isi cauta de luni de zile un job

Tinerii absolventi ar trebui sa incerce si alte metode de cautare a unui loc de munca in afara de site-urile de recrutare, cum ar fi participarea la targuri de joburi, contactarea directa a angajatilor din departamentele de resurse umane ale companiilor sau sa lucreze inca din timpul facultatii si sa invete cum sa scrie corect un CV, spun specialistii.

O parte din studentii si masteranzii Facultatii de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) care au incercat sa-si gaseasca un job au renuntat la ideea de a se angaja in urmatoarea perioada, pentru ca nu sunt sunati de angajatori dupa ce aplica CV-uri pe site-uri de recrutare si nici nu incearca alte metode de cautare de joburi.

"Am aplicat cateva CV-uri pe internet, pentru a urma macar un stagiu de practica intr-o banca, dar nu am nicio sansa deocamdata. Angajatorii nu cauta candidati fara experienta, iar fara recomandarea cui va nu ai cum sa te angajezi", spune Mariana Ciornii, 19 ani, studenta in anul I la Facultatea de Finante-Banci din cadrul ASE. Specialistii in recrutare spun ca studentii si absolventii aplica "in graba" la joburile disponibile si nu se straduiesc foarte mult pentru obtinerea unui job.

Elza Bana, studenta la masterat in anul I in cadrul aceleiasi facultati, spune ca isi cauta de cateva luni un loc de munca.

"De sase luni incoace tot depun online CV-uri pentru joburile scoase la concurs de banci, dar nu m-a contactat nimeni pana in prezent", spune Elza, care spune ca salariul minim pentru care s-ar angaja la absolvire este de 2.000 de lei (476 de euro) net pe luna.

Aurora, 19 ani, studenta in anul I la Facultatea de Finante-Banci, a incercat si metoda recomandarilor interne pe langa postarea de CV-uri pe site-urile de recrutare. "Am incercat sa ma angajez si prin intermediul unei cunostinte de-a mamei mele care lucreaza in banca, dar tot nu am rezolvat nimic si de aceea am renuntat la idee. Mi-am inchis chiar si contul de pe site-ul de recrutare", spune Aurora.

Nu are experienta, dar vrea peste 500 de euro

Salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa se angajeze variaza intre 250 si 1.200 de euro net pe luna, cel mai bine platiti fiind softistii, potrivit informatiilor furnizate de firmele de recrutare. Pentru un angajat de pe o pozitie de junior dintr-o banca, de exemplu, oferta salariala variaza intre 250 si 500 de euro pe luna, in timp ce un specialist cu experienta cuprinsa intre 1 si 5 ani poate castiga intre 500 si 1.000 de euro net pe luna.

Luiza, studenta in anul I la masterat la Finante-Banci, a decis sa nu-si mai caute un loc de munca dupa ce a incercat sa se angajeze prin intermediul site-urilor de recrutare. "M-am implicat in organizatii studentesti, fac parte si din consiliul facultatii si nu mai am timp sa lucrez. Mi-ar placea sa lucrez intr-o banca, pe partea de back office, dar nu ma voi angaja pe un salariu mai mic de 2.300 de lei (550 de euro - n.r.) net pe luna", spune Luiza.

De altfel, unul din sfaturile pe care le dau specialistii in resurse umane pentru tinerii care vor sa se angajeze si nu reusesc este sa se implice in cat mai multe activitati extacurriculare, pentru a-si multiplica sansele de angajare. O alta varianta este sa intre pentru inceput ca stagiar in companie, pentru a putea fi recrutat cu prima ocazie cand se elibereaza sau cand se creeaza un nou post.

"Cred ca relatiile si initiativele personale au mult mai mult succes decat bazele de date. Aceasta recomandare conduce catre trimiterea CV-ului spre persoane implicate in proces, ale caror adrese pot fi cunoscute de pe site-urile firmelor, din evenimente de specialitate sau din parteneriatele cu ONG-urile", spune Mihaela Feodorof, managing partner al companiei de consultanta Yourway Counseling. Feodorof a lucrat timp de 16 ani in cadrul BRD-Groupe Société Générale, unde a coordonat activitatea de recrutare si gestiunea talentelor in ultimii cinci ani. Unul din sfaturile pe care le da candidatilor fara experienta este de a-si seta foarte bine asteptarile, sa stie pe ce post si in ce industrie isi doreste sa lucreze.