Fondurile mutuale mari tin 140 mil. euro la bancile grecesti

Autor: Roxana Daniela Pricop 03.05.2010

Societatile de administrare a investitiilor Erste Asset Management si Raiffeisen Asset Management, cei mai mari administratori de fonduri de pe piata locala, cu active totale in gestiune de peste 3 miliarde de lei, aveau plasate circa 580 mil. lei (140 mil. euro) in depozite deschise la bancile grecesti la finele anului trecut.

Expunerea de 580 mil.lei a celor doi administratori pe bancile elene reprezinta 17% din activele totale ale pietei locale de fonduri mutuale.

Fondurile mutuale BCR Monetar si BCR Obligatiuni, gestionate de societatea de administrare a investitiilor Erste Asset Management, aveau plasate peste 420 mil. lei (100 mil. euro) in depozite deschise la Piraeus, Alpha Bank si Banca Romaneasca, controlata de National Bank of Greece, in timp ce fondurile mutuale gestionate de Raiffeisen Asset Management detineau in depozite deschise la Banca Romaneasca circa 160 mil. lei (40 mil. euro), potrivit rapoartelor anuale de administrare. Fondul Raiffeisen Monetar, cu un randament de 14,7% in 2009, detinea cele mai consistente plasamente in depozitele deschise la Banca Romaneasca, in valoare de 100 mil. lei la finele anului trecut. Anul trecut, bancile elene remunerau depozitele cu printre cele mai mari dobanzi din piata, fondurile monetare cu active mari putand negocia dobanzi de pana la 15-18% pe anumite perioade de timp.