Cum au reusit bancile sa inregistreze profituri de 100 milioane euro intr-o perioada in care economia sufera. Ce parere aveti?

Autor: Liviu Chiru 03.05.2010

Bancherii au reusit sa faca un profit net de 100 de milioane de euro in primul trimestru, chiar in timp ce economia a ramas cel mai probabil in recesiune, tocmai din cauza lipsei finantarilor, care a blocat consumul si a lasat firmele fara clienti.

Creditul privat este in scadere neintrerupta de luni bune, insa bancile isi ingroasa veniturile prin majorarea marjelor de dobanda - adica reduc dobanzile la credite mult mai incet decat la depozite. Bancherii profita astfel ca au la dispozitie lichiditati suficiente si nu mai trebuie sa se lupte pentru banii clientilor, in timp ce la credite nu sunt presati sa taie dobanzile, pentru ca pe piata concurenta este limitata de criteriile mult mai stricte de finantare. Practic, multi clienti sunt acum atat de indatorati, incat nu ar putea sa obtina un credit nou pentru a-si refinanta datoriile, chiar daca dobanda ar fi mult mai mica.

"Profitul sistemului bancar a fost consistent, in jur de 100 de milioane de euro. E semn ca s-a reluat activitatea in banci. Provizioanele au ramas pe o tendinta de crestere, dar profitul operational a depasit bine pierderea financiara. A inceput sa mearga creditul si s-a reluat activitatea bancara pe mai multe segmente", a spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, citat de Mediafax.

Cele 42 de banci locale au obtinut in primul trimestru un castig net cumulat de circa 100 de milioane de euro, dupa ce in primele trei luni din 2009 se confruntasera cu o pierdere neta de 50 de milioane de euro, in conditiile in care cheltuielile cu provizioanele nu au mai pus probleme la fel de mari. Castigul marcheaza o crestere si fata de cel obtinut in trimestrul patru din 2009, de numai 22 mil. euro.

"As fi precaut sa fac acum analizele tendintei de profitabilitate a bancilor pentru ca exista o variabila care poate induce volatilitate in continuare, si anume, provizioanele. Dintr-un anumit punct de vedere calitatea activelor si problemele de portofoliu nu sunt inca foarte clare", subliniaza Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Desi bancile au facut provizioane de aproape patru miliarde de euro, in piata persista semne de intrebare, multi suspectand ca bancherii incearca inca sa tina in viata "cu perfuzii" credite care de fapt sunt neperformante.

"Daca ne uitam cate licitatii de vanzare de terenuri, de bunuri ipotecate s-au organizat, as zice ca sunt destul de putine. Asta ne-ar putea sugera ca inca mai sunt lucruri de facut pentru a creste lichiditatea portofoliilor de active ale bancilor", spune si Craciun. Totodata, el subliniaza ca bancile au avut venituri consistente si din activitatea de tranzactionare, insa acest izvor ar putea sa sece, odata cu scaderea dobanzilor si atenuarea volatilitatii.

Datele BNR arata ca bancherii au inceput sa dea credite in special in zona companiilor, iar cererea este aproape exclusiv pentru finantari in valuta. Totusi, bancile au inceput in ultimele luni sa promoveze si creditele de retail. Chiar si Cinteza remarca recent reaparitia dupa o pauza de un an a reclamelor la credite, explicand ca apetitul bancherilor de a vinde credite arata ca nu sunt probleme in sistem.

Din trimestrul al doilea al anului trecut sistemul bancar a inregistrat constant un castig net, insa la nivel individual bancile au fost lovite diferit de criza. Spre exemplu, la sfarsitul lui 2009, la nivel agregat rezultatul a fost un castig de 772 de milioane de lei (186 mil. euro), insa 20 de banci

s-au confruntat cu pierderi nete. Profitul a ramas concentrat in special in zona jucatorilor de talie mare, in timp ce bancile de talie redusa au fost lovite in plin, in conditiile in care si dispersia riscului a fost mai slaba.

Bancherii s-au concentrat inca din 2009 pe imbunatatirea castigurilor din operatiunile de baza - majorand marjele de dobanda pentru portofoliile existente si reducand costurile, astfel incat sa poata "digera" cheltuielile cu provizioanele facute pentru acoperirea pierderilor din nerambursarea creditelor acordate in trecut.

Spre exemplu, BCR, cel mai mare grup financiar local, a reusit sa isi majoreze venitul net din dobanzi cu 10% in primul trimestru (fata de primele trei luni din 2009), in conditiile in care dobanzile platite clientilor au coborat mai repede decat cele incasate pentru creditele aflate in derulare. In schimb, venitul din comisioane - care este legat intr-o mai mare masura de activitatile de zi cu zi, lovite de incetinirea economiei- a scazut cu aproape 12%.

Provizioanele au mancat 110 milioane de euro din profitul operational al BCR, de 184 de milioane de euro, astfel ca rezultatul net a coborat la 58,7 mil. euro, cu 25% mai mic decat cel obtinut in primul trimestru din 2009.

La nivelul sistemului, pe primele doua luni din 2010 bancile au facut provizioane de 1,2 miliarde de lei (circa 290 mil. euro), totalul ajungand la 16,15 miliarde de lei (aproape 4 mld. euro) potrivit celor mai recente date ale BNR. In 2009, in primul trimestru bancile cheltuisera cu provizioanele 2,6 miliarde de lei (peste 620 mil. euro), astfel ca rezulatul net a coborat in zona negativa, pentru prima data in istoria recenta.

La acel moment, Cinteza a aratat ca suspecteaza bancile ca au amanat in 2008 constituirea de provizioane, pentru a putea sa raporteze profituri mai mari. Ulterior seful Supravegherii a spus ca mai degraba bancherii au fost luati prin surprindere de valul de firme intrate in insolventa - o practica adoptata rapid de multi intreprinzatori in 2009, care au incercat sa se puna la adapost fata de creditori. In cazul in care debitorul intra in insolventa, banca este nevoita sa provizioneze integral toate creantele pe care le are fata de acesta.

Bancherii spun ca in prezent calitatea portofoliilor de credite s-a stabilizat pe retail, insa firmele le mai pun inca probleme, in conditiile in care si-au epuizat rezervele, iar piata intarzie sa isi revina.

Profitul BRD a scazut cu 5%, la 48 mil. euro

BRD-Groupe Société Générale, a doua banca de pe piata dupa valoarea activelor, a raportat pe primul trimestru un profit net de 199,2 mil. lei (48,4 mil. euro), in scadere cu 5% fata de perioada similara a lui 2009, dar peste rezultatul inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut. Banca si-a majorat veniturile nete din dobanzi cu circa 30% si si-a redus cheltuielile operationale cu circa 6%, insa castigurile operationale au fost anulate de cheltuielile nete cu provizioanele aferente creditelor neperformante, care s-au ridicat la 324 mil. lei (79 mil. euro).