Cota de piata a Internet Explorer scade la un minim istoric, sub 60%

Autor: Magraon Andreea 04.05.2010

Cota de piata a Internet Explorer, browserul dezvoltat de Microsoft, cel mai mare producator de soft din lume, a scazut sub 60% la nivel mondial, atingand cea mai mica valoare din ultimii zece ani, potrivit unei statistici a Net Aplications, citata de presa internationala. Astfel, Internet Explorer avea luna trecuta o cota de piata de 59,95%, cu 20% mai mica fata de cea din 2008, aproape de 80 de procente. In urma cu doi ani, Internet Explorer avea 75,94 procente, Firefox 18,3%, iar Google Chrome nici nu exista.

Pe locul doi se afla Firefox cu 24,59%. Potrivit presei internationale, acest browser, considerat principalul adversar al Interent Explorer isi continua cresterea si va trece foarte curand peste 25 de procente. De asemenea, Safari, dezvoltat de Apple, are o cota de 4,72% fata de 4,65 procente cat avea in luna martie. Analistii sustin ca unul din motivele cresterii a fost si lansarea iPad, cel mai recent gadget al Apple, care s-a vandut in peste un milion de exemplare in mai putin de o luna. Chrome, dezvoltat de Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, a atins 6,7%, iar Opera a castigat aproape un procent in ultimul an, ajungand la 2,3%. Cu o crestere foarte mica in primele luni de la lansarea din septembrie 2008, Google Chrome a atins o cota mare in ultimul an, sustin analistii. Unul dintre motivele ascensiunii browserului de la Google este lansarea in decembrie 2009 a versiunii pentru Mac si Linux, care a marit astfel numarul de utilizatori, relateaza presa internationala. Statisticile publicate de StatCounter.com arata o evolutie mai proasta a Internet Explorer, care are 56,57 procente din cota de piata la nivel mondial. Firefox detine 31,29 procente, fiind urmata de Chrome cu 5,35%, Safari -3,63% si Opera cu 2,25 procente.

In Romania, Internet Explorer si-a pierdut pozitia de lider in ultimul an. Potrivit StatCounter.com, Internet Explorer are o cota de 38,42%, fiind pe al doilea loc dupa Firefox, care are 45 de procente. Chrome se afla pe locul trei, avand 8,69 procente. De la lansarea din 2008, browserul de la Google si-a marit cota in Romania de la 1,5% la peste 8 procente. Opera are 6,71%, in timp ce Safari detine 0,72 procente.

In ceea ce priveste scaderea Internet Exploror, presa internationala a amintit de decizia Uniunii Europene prin care a obligat Microsoft sa permita utilizatorilor sa aleaga unul din 12 browsere la achizitionarea unui PC cu Windows. Acest lucru favorizeaza browserele mici, printre care Google Chrome sau Opera.

Intre timp Microsoft spera sa revina pe piata browserelor cu noua versiune a Internet Explorer, cu o grafica imbunatatita, care a fost prezentata in luna martie.