Dobanzile scad greu pentru ca bancherii se tem de riscuri

Autor: Ciprian Valentin Botea 04.05.2010

Diferenta dintre dobanda la creditele si depozitele noi in lei a coborat in primul trimestru cu o jumatate de punct procentual, pana la 5,28%, in conditiile in care bancile stau pe un munte de lichiditati si dau semne ca sunt mai interesate sa reia finantarea clientilor, arata datele BNR.

Dobanda medie la creditele in lei ajungea la sfarsitul lunii martie la 12,53% pe an, fata de 15,97% in decembrie, in timp ce bonificatiile la depozite coborasera la 7,25% pe an, putin peste dobanda-cheie a bancii centrale. Dupa aproape un an si jumatate in care piata a fost inghetata, bancile au reinceput promotiile la credite in speranta ca vor atrage mai multi clienti la ghiseu.

"Nu stiu in ce masura toate bancile sunt lichide, dar piata in general este foarte lichida si trebuie sa plasam acesti bani undeva si nu avem unde decat in credite. A inceput competitia intre banci pe creditare si cred ca va accelera in perioada urmatoare", comenteaza Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank. Marjele de castig la lei au coborat aproape de 5% dupa ce in toamna trecuta atinsesera un varf de 6,77%. Fata de martie 2008, marjele de dobanda sunt insa cu aproximativ un punct procentual mai mari, bancherii spunand ca nu pot sa relaxeze brusc conditiile de creditare avand in vedere ca riscul de neplata ramane ridicat.

"Vrem sa dam credite, dar nu slabim stacheta de risc. Urmarim in continuare atent clientii pentru ca nu vrem sa crestem mai mult neperformantele", a mai spus Cretu. El apreciaza ca la creditele in lei exista in continuare spatiu de manevra mai ales dupa miscarea de ieri a BNR, care a redus dobanda-cheie de la 6,5% la 6,25% pe an.

La euro, marja de dobanda s-a mentinut insa peste nivelul de la inceputul anului, in martie situandu-se la 3,12%.