Ford numeste un canadian pe pozitia de CFO la Craiova

Autor: Adelina Mihai 04.05.2010

Canadianul Don Gelinas (foto), 55 de ani, a preluat de la inceputul lunii aprilie functia de director financiar al Ford Romania, cel de-al doilea constructor de automobile de pe piata locala, care are in derulare investitii de 675 mil. euro in uzina de la Craiova.

Absolvent al Facultatii de comert din cadrul Universitatii din Winsdor (Canada), Gelinas a lucrat anterior ca director financiar al Autoalliance, un joint venture intre Ford si Mazda cu sediul in SUA. Executivul canadian lucreaza in cadrul Ford inca din 1978, iar in ultimii 32 de ani a ocupat mai multe functii in cadrul departamentului de finante si dezvoltarea afacerilor din Canada, SUA, Mexic, Coreea si Filipine. Gelinas va locui in Craiova si ii va raporta direct presedintelui Ford Romania, Dionisio Campos.

Ford a produs in total 900 de autovehicule comerciale Transit Connect de la demararea oficiala a productiei in luna septembrie pana la finele lunii martie, ceea ce determina o medie zilnica de aproximativ patru autovehicule pe zi, adica de 300 de ori mai putin decat produce Dacia la Mioveni.

Aducerea unui expat in managementul unei companii locale este o practica din ce in ce mai rar folosita in prezent, odata ce companiile au incercat sa-si reduca din costuri prin inlocuirea executivilor straini cu manageri romani. In Romania lucreaza aproximativ 20.000 - 30.000 de expati, potrivit estimarilor firmelor de relocalizare, insa inregistrati in statisticile ambasadelor ca angajati straini sau diplomati figureaza doar jumatate, adica aproximativ 15.000 de persoane.