Ultima strigare pentru dividende pe Bursa

Autor: Andrei Chirileasa 04.05.2010

Investitorii de la Bursa mai au la dispozitie maximum doua saptamani pentru a cumpara actiuni la companiile care distribuie in acest an dividende din profiturile anului trecut.

Cu un randament brut de circa 8,8%, dividendele oferite de SIF Oltenia (SIF5) sunt cele mai "valoroase" de pe Bursa, castigul pe care investitorii il pot obtine in cateva luni doar din dividend depasind cele mai bune dobanzi anuale oferite de banci la depozite in acest moment.

Acesta este si principalul motiv pentru care actiunile SIF Oltenia au rezistat mai bine in ultimele doua sedinte, inregistrand corectii sub media pietei, pe fondul unui interes inca ridicat la cumparare. Oferta de dividende la SIF5 expira insa pe 12 mai (ultima zi cand investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende).

A doua oferta de pe piata vine de la compania hoteliera Casa de Bucovina Club de Munte din Gura Humorului (BCM), care ofera un dividend brut echivalent cu 7% din pretul actiunilor, insa astazi este ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni cu dividend.

Bermas Suceava (BRM), cu 6,9%, Transgaz Medias (TGN), cu 5,5% si Alro Slatina (ALR), cu 5,3%, sunt celelalte companii la care dividendele ar putea reprezenta o miza mai mare pentru investitori.

Dintre companiile mai lichide de pe RASDAQ, Semrom Muntenia (SEOM) distribuie cel mai mare dividend, cu un randament de 17,9%, insa ca si in cazul BCM, oferta expira astazi. Pe RASDAQ, numarul companiilor care distribuie dividende cu randamente de peste 7% este mai mare, pe lista mai fiind cuprinse Mercur Craiova, BAT Medias, Conpet Ploiesti sau Uzinexport Bucuresti.