CARTEA DE MUZICA/ Opera Română din Cluj

Autor: Radu Constantinescu 05.05.2010
Octavian Lazar Cosma
O istorie in cuvinte şi imagini
Opera Română din Cluj, vol. I
Editura Charmides, Bistriţa

Lansată in cadrul unui eveniment special, ocazionat de reluarea pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca a spectacolului Forţa destinului de Verdi, cartea monumentală a muzicianului Octavian Lazăr Cosma, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Opera Română din Cluj, vol. I, perioada 1919-1959 - reprezintă restituirea aşteptată şi necesară a istoriei in cuvinte şi imagini a unei instituţii-etalon pentru Clujul cultural şi academic.
Volumul se deschide cu vorbele lui Sextil Puşcariu, primul rector al Universităţii Daciei Superioare: "Desigur că Opera din Cluj e, alături de Universitate, una din faptele mari ale generaţiei noastre". Un fel de a spune că reconstituirea este conştientă de rostul şi de solemnitatea gestului său. Acribia cu care autorul s-a apropiat de vastul material documentar, obiectivitatea cu care l-a selectat şi ordonat fac din lucrare una din remarcabilele opere din domeniul muzicii apărute la noi in ultimii ani.
Cartea consemnează, in succesiunea lor, stagiune după stagiune, detaliile unor fapte remarcabile. Tiberiu Brediceanu are iniţiativa infiinţării Operei şi a Teatrului clujean. Constantin Pavel şi Zaharia Bârsan le sunt primii directori. Instituţia se construieşte prin numele mari care i se asociază: Aca de Barbu, Traian Grozăvescu, Jean Athanasiu, Lya Hubic, Petre Ştefănescu-Goangă, Ioan Piso.

Autorul apelează la o arhivă impresionantă - documente, afişe, fotografii, statistici - care conferă volumului o valoare istorică şi sentimentală deosebită.