BOOK.COM/ Travel culinar en-gros

Autor: Dan Silviu Boerescu 05.05.2010
Pe www.uncorneredmarket.com, apar imagini si comentarii fascinante legate de mancare si locurile de unde poate fi procurata. Pentru pasionatii gastronomiei, un tur al marilor piete alimentare ale lumii reprezinta absolutul in materie de calatorii initiatice. De citit, in conexiune savuroasa, "The Whole Foods Market Cookbook" de Steve Petusevsky.
La Boqueria, Barcelona
Daca e sa fotografiezi niste pesti senzationali, iar apoi sa te imortalizezi pe tine insuti devorandu-i, trebuie sa mergi in capitala Catalunyei. Nicaieri, in Europa, nici macar la Salonic sau la Nisa, cei care sunt fascinati de fructele de mare nu vor putea avea parte de o bucurie mai mare! Asta si fiindca tot ceea ce este expus pentru vanzare poate fi consumat la fata locului, multe dintre standuri (nu prea imi vin sa le zic "tarabe"!) fiind dublate de mici restaurante, la care cumparatorii pofticiosi stau cocotati pe scaune de bar pentru a putea testa pescaria delicioasa gatita chiar in fata lor. De altfel, la pranz, nici macar cu rezervare nu ti se garanteaza locul la masa cu specific mediteranean.
In El Mercat de Sant Josep de la Boqueria (situata pe locul unei foste manastiri), se poate intra direct de pe Rambla, faimoasa artera semipietonala a orasului, in apropierea operei (Liceu). Piata, citata in documente inca in 1217 si reconstruita in 1853, nu se limiteaza doar la peste si alte daruri savuroase ale marii, aici putand fi admirate/cumparate/degustate fructe si legume, condimente si ierburi de gust - toate revarsate efectiv din Cornul Abundentei, dar si alte specialitati locale, de la cel mai scump jambon Pata Negra (din carne de porc hranit numai cu alune, ghinde si jir) sau insinuantele criadillas (testicule de taur sacrificat in corrida) la faimoasa queso manchego (brinza de oaie din La Mancha, regiunea lui Don Quijote). Totusi, cine vine aici nu are cum rata pestii si crevetii de toate dimensiunile, scoicile si crustaceele, ori specialitati precum maruca (un fel de batog de icre, care a starnit interesul lui Andrew Zimmern la Bizarre Foods). Desigur, daca vrei sa testezi cit mai multe tapas, exista aici si un restaurant tipic catalan - El Quim, afacere de familie, cu preturi populare (pana-n 10 euro).
Piata de peste Tsukiji, Tokio
Daca Boqueria este piata numarul 1 europeana in materie de fructe de mare, piata de peste din Tokyo este, din 1935 (cind a inlocuit vechea piata Nihonbashi, distrusa de cutremurul din 1923), cea mai mare din lume. Tsukiji este, de fapt, un enorm complex en-gros specializat in pescarie (peste 900 de standuri!) si el merita vizitat la orele crude ale diminetii, cand bucatarii marilor restaurante (inclusiv din America) sau agentii lor specializati vin aici sa liciteze, incepind cu 5.00 a.m., enorme bucati de ton (pina la 300 kg), pesti (inclusiv cel "otravitor" - fugu), toate fructele de mare imaginabile sau soiuri rare de alge. Zilnic, peste 2.000 de tone de produse tranziteaza piata in drumul lor spre papilele gustative ale cunoscatorilor.
In piata, dincolo de spectacolul comertului cu peste, se poate incerca sashimi la unul din numeroasele restaurante specializate. Sashimi inseamna carne cruda de peste, portionata foarte mic si servita cu sos de soia, crema iute de hrean (wasabi), alte mirodenii asiatice (dintre care nu lipseste ghimbirul) sau garnituri tipice de legume (cea mai populara fiind ridichea alba - daikon). Diferenta fata de sushi este ca, in acest caz, in combinatie nu mai intra orezul gatit cu otet, zahar si, uneori, cu sake. Restaurantele se deschid si ele la 5 dimineata, pentru a inchide intre 12.00 si 15.00.
Borough Market, Londra
Borough este o mare piata tip open space, adapostita sub un acoperis metalic victorian, situata la sud de London Bridge. Prima mentionare documentara a pietei dateaza din 1276), iar activitatea comerciala de azi (in special, dar nu numai, axata pe carnuri diverse, exceland in vanat, dar fara a ocoli branzeturile, painea, pestele, fructele, legumele sau florile) se impleteste cu cea a pub-urilor, cel mai celebru dintre acestea fiind Market Porter, renumit pentru excelenta bere la draft servita aici.
Piata de en-gros se deschide in faptul noptii, la 2 a.m., dar cea de retail (130 standuri), este dominata de comercianti care sunt, in fapt, si producatori extrem de nisati (legume, brinzeturi sau carne produse la ferma), ramane deschisa, in general, in intervalul 9.00 - 17.00. Spectacolul de culoare si de arome din piata atrage inclusiv producatorii de film, aici fiind trase cadre din pelicule precum "Bridget Jones" sau "Harry Potter si prizonierul din Azbakan".
Chandni Chowk, New Delhi
Cea mai veche si mai aglomerata piata din capitala Indiei face parte dintr-un impresionant sit arhitectural protejat de UNESCO, care include si Fortul Rosu construit in 1650 de Imparatul Shah Jahan dupa planurile originale desenate de fiica sa Jahanara Begum Sahib.
In vechiul bazar, mancarea are un rol aparte, cu strazi intregi dedicate minunilor culinare. Astazi, este, poate, piata indiana cu cel mai accentuat specific national, fie ca e vorba de delicatese si dulciuri extrem de variate (inclusiv faimoasele produse de patiserie jalebies, cu crusta de zahar cristalizat) ori de bauturi stravechi (de tipul laptelui condensat servit cu mirodenii - rabri falooda) sau de mancare traditionala pregatita pe strada, prajita in unt clarificat (ghee) si servita pe un fel de lipii (parathas), adesea umplute cu cartofi fierti, brinza (paneer) sau conopida. Se zice ca, daca n-ai prejudecati excesive legate de igiena, zi si noapte acest loc - Chandni Chowk inseamna, in traducere, "Strada Luminii de Luna" - este paradisul pamantean al mancatului pe strada.
Djemaa el Fna, Marrakech
Piata pietonala din orasul vechi (medina) din Marrakech poarta un nume straniu, incarcat de conotatii religioase funerare, numele sau putand fi tradus ca "Moscheea de la capatul lumii" sau, chiar, "Locul in care se aduna cei disparuti". Daca sensul ascuns al etimologiei se pierde in negura veacurilor, astazi piata este un veritabil templu al vietii, in care coexista negustorii de tot felul cu magicienii, fachirii, vindecatorii, povestitorii sau imblanzitorii de serpi. Atrasi de spectacolul plin de culoare, care poate fi admirat si de pe terasele zecilor de cafenele, muzicieni ca Jimmy Page sau Robert Plant au filmat aici videoclipuri.

De mancat, se mananca neincetat, zi si noapte, adesea piata fiind practic invaluita in fumul gros al gratarelor, pe care sfaraie carnea de oaie sau pestele. De asemenea, o abundenta de verdeturi excita privirea imediat ce ai intrat in piata. Numeroase chioscuri te imbie cu suc proaspat de portocale, dupa cum mai pot fi inca intalniti vanzatorii ambulanti care iti ofera apa direct din plostile de piele stravechi. Aurul lichid al Marocului, uleiul de argan (un extraordinar antioxidant natural), este si el disponibil la tot pasul. Djemaa el Fna este deschisa nonstop, fiind, probabil, cel mai circulat loc din Maroc.