BOOK.COM/ Travel culinar en-gros
Autor:
Dan Silviu Boerescu
05.05.2010
Pe www.uncorneredmarket.com, apar imagini si comentarii fascinante legate de
mancare si locurile de unde poate fi procurata. Pentru pasionatii
gastronomiei, un tur al marilor piete alimentare ale lumii
reprezinta absolutul in materie de calatorii initiatice. De citit,
in conexiune savuroasa, "The Whole Foods Market Cookbook" de Steve
Petusevsky.
La Boqueria,
Barcelona
Daca e sa fotografiezi niste
pesti senzationali, iar apoi sa te imortalizezi pe tine insuti
devorandu-i, trebuie sa mergi in capitala Catalunyei.
Nicaieri, in
Europa, nici macar la Salonic sau la Nisa, cei care sunt fascinati
de fructele de mare nu vor putea avea parte de o bucurie mai mare!
Asta si fiindca tot ceea ce este expus pentru vanzare poate fi
consumat la fata locului, multe dintre standuri (nu prea imi vin sa
le zic "tarabe"!) fiind dublate de mici restaurante, la care
cumparatorii pofticiosi stau cocotati pe scaune de bar pentru a
putea testa pescaria delicioasa gatita chiar in fata lor. De
altfel, la pranz, nici macar cu rezervare nu ti se garanteaza locul
la masa cu specific mediteranean.
In El Mercat de Sant Josep de la
Boqueria (situata pe locul unei foste manastiri), se poate intra
direct de pe Rambla, faimoasa artera semipietonala a orasului, in
apropierea operei (Liceu). Piata, citata in documente inca in 1217
si reconstruita in 1853, nu se limiteaza doar la peste si alte
daruri savuroase ale marii, aici putand fi
admirate/cumparate/degustate fructe si legume, condimente si
ierburi de gust - toate revarsate efectiv din Cornul Abundentei,
dar si alte specialitati locale, de la cel mai scump jambon Pata
Negra (din carne de porc hranit numai cu alune, ghinde si jir) sau
insinuantele criadillas (testicule de taur sacrificat in corrida)
la faimoasa queso manchego (brinza de oaie din La Mancha, regiunea
lui Don Quijote). Totusi, cine vine aici nu are cum rata pestii si
crevetii de toate dimensiunile, scoicile si crustaceele, ori
specialitati precum maruca (un fel de batog de icre, care a starnit
interesul lui Andrew Zimmern la Bizarre Foods). Desigur, daca vrei
sa testezi cit mai multe tapas, exista aici si un restaurant tipic
catalan - El Quim, afacere de familie, cu preturi populare (pana-n
10 euro).
Piata de peste Tsukiji,
Tokio
Daca Boqueria este piata numarul
1 europeana in materie de fructe de mare, piata de peste din Tokyo
este, din 1935 (cind a inlocuit vechea piata Nihonbashi, distrusa
de cutremurul din 1923), cea mai mare din lume. Tsukiji este, de
fapt, un enorm complex en-gros specializat in pescarie (peste 900
de standuri!) si el merita vizitat la orele crude ale diminetii,
cand bucatarii marilor restaurante (inclusiv din America) sau
agentii lor specializati vin aici sa liciteze, incepind cu 5.00
a.m., enorme bucati de ton (pina la 300 kg), pesti (inclusiv cel
"otravitor" - fugu), toate fructele de mare imaginabile sau soiuri
rare de alge. Zilnic, peste 2.000 de tone de produse tranziteaza
piata in drumul lor spre papilele gustative ale
cunoscatorilor.
In piata, dincolo de spectacolul
comertului cu peste, se poate incerca sashimi la unul din
numeroasele restaurante specializate. Sashimi inseamna carne cruda
de peste, portionata foarte mic si servita cu sos de soia, crema
iute de hrean (wasabi), alte mirodenii asiatice (dintre care nu
lipseste ghimbirul) sau garnituri tipice de legume (cea mai
populara fiind ridichea alba - daikon). Diferenta fata de sushi
este ca, in acest caz, in combinatie nu mai intra orezul gatit cu
otet, zahar si, uneori, cu sake. Restaurantele se deschid si ele la
5 dimineata, pentru a inchide intre 12.00 si 15.00.
Borough Market,
Londra
Borough este o mare piata tip
open space, adapostita sub un acoperis metalic victorian, situata
la sud de London Bridge. Prima mentionare documentara a pietei
dateaza din 1276), iar activitatea comerciala de azi (in special,
dar nu numai, axata pe carnuri diverse, exceland in vanat, dar fara
a ocoli branzeturile, painea, pestele, fructele, legumele sau
florile) se impleteste cu cea a pub-urilor, cel mai celebru dintre
acestea fiind Market Porter, renumit pentru excelenta bere la draft
servita aici.
Piata de en-gros se deschide in
faptul noptii, la 2 a.m., dar cea de retail (130 standuri), este
dominata de comercianti care sunt, in fapt, si producatori extrem
de nisati (legume, brinzeturi sau carne produse la ferma), ramane
deschisa, in general, in intervalul 9.00 - 17.00. Spectacolul de
culoare si de arome din piata atrage inclusiv producatorii de film,
aici fiind trase cadre din pelicule precum "Bridget Jones" sau
"Harry Potter si prizonierul din Azbakan".
Chandni Chowk, New
Delhi
Cea mai veche si mai aglomerata
piata din capitala Indiei face parte dintr-un impresionant sit
arhitectural protejat de UNESCO, care include si Fortul Rosu
construit in 1650 de Imparatul Shah Jahan dupa planurile originale
desenate de fiica sa Jahanara Begum Sahib.
In vechiul bazar, mancarea are
un rol aparte, cu strazi intregi dedicate minunilor culinare.
Astazi, este, poate, piata indiana cu cel mai accentuat specific
national, fie ca e vorba de delicatese si dulciuri extrem de
variate (inclusiv faimoasele produse de patiserie jalebies, cu
crusta de zahar cristalizat) ori de bauturi stravechi (de tipul
laptelui condensat servit cu mirodenii - rabri falooda) sau de
mancare traditionala pregatita pe strada, prajita in unt clarificat
(ghee) si servita pe un fel de lipii (parathas), adesea umplute cu
cartofi fierti, brinza (paneer) sau conopida. Se zice ca, daca n-ai
prejudecati excesive legate de igiena, zi si noapte acest loc -
Chandni Chowk inseamna, in traducere, "Strada Luminii de Luna" -
este paradisul pamantean al mancatului pe strada.
Djemaa el Fna,
Marrakech
Piata pietonala din orasul vechi
(medina) din Marrakech poarta un nume straniu, incarcat de
conotatii religioase funerare, numele sau putand fi tradus ca
"Moscheea de la capatul lumii" sau, chiar, "Locul in care se aduna
cei disparuti". Daca sensul ascuns al etimologiei se pierde in
negura veacurilor, astazi piata este un veritabil templu al vietii,
in care coexista negustorii de tot felul cu magicienii, fachirii,
vindecatorii, povestitorii sau imblanzitorii de serpi. Atrasi de
spectacolul plin de culoare, care poate fi admirat si de pe
terasele zecilor de cafenele, muzicieni ca Jimmy Page sau Robert
Plant au filmat aici videoclipuri.
De mancat, se mananca neincetat, zi si noapte, adesea piata fiind practic invaluita in fumul gros al gratarelor, pe care sfaraie carnea de oaie sau pestele. De asemenea, o abundenta de verdeturi excita privirea imediat ce ai intrat in piata. Numeroase chioscuri te imbie cu suc proaspat de portocale, dupa cum mai pot fi inca intalniti vanzatorii ambulanti care iti ofera apa direct din plostile de piele stravechi. Aurul lichid al Marocului, uleiul de argan (un extraordinar antioxidant natural), este si el disponibil la tot pasul. Djemaa el Fna este deschisa nonstop, fiind, probabil, cel mai circulat loc din Maroc.