Grecii nu ies din recesiune nici anul viitor

Autor: Andreea Mioara Neferu 05.05.2010

Economiile poloneza si slovaca vor inregistra anul acesta cele mai rapide ritmuri de crestere din Uniunea Europeana (UE), de respectiv 2,7% fiecare, potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene. La polul opus, alte sase tari din UE vor consemna declin economic, printre acestea numarandu-se si Grecia, care va avea anul acesta o scadere economica de 3%, urmand ca in 2011 sa fie singura tara din blocul comunitar care va ramane pe minus, cu un declin de 0,5%.

Economia celor 27 de state ce fac parte din UE va creste in medie anul acesta cu 1%, dupa care in 2011, avansul va fi mai pronuntat, de 1,7%.

Comisia Europeana a revizuit in crestere prognozele privind evolutia economica pentru o serie de state, printre care si Romania, astfel ca Produsul Intern Brut (PIB) al tarii noastre va urca cu 0,8% in 2010, dupa ce anul trecut a suferit o contractie de 7,1%. Economia romaneasca urmeaza sa marcheze anul viitor una dintre cele mai puternice cresteri din UE, de 3,5%.

In acelasi timp, Ungaria si Bulgaria vor avea in 2010 cresteri economice nule, in timp ce PIB-ul ceh va urca cu 1,6%.

"Principalele motoare ale acestei reveniri sunt resuscitarea continua a comertului international si a fluxurilor de capital strain, acestea din urma reflectand aversiunea la risc in scadere a pietelor internationale de capital, dar si perceptia imbunatatita a investitorilor straini cu privire la economia poloneza", potrivit comunicatului emis de Comisia Europeana. Astfel, Polonia, singura tara europeana care a reusit sa evite recesiunea anul trecut, va continua sa conduca plutonul iesirii din criza a tuturor statelor de pe Batranul Continent.

Germania si Franta vor inregistra anul acesta cresteri de 1,2, respectiv 1,3 procente. Zona euro va avea in ansamblu un avans de 0,9%.