Magie pe Bursa: Cum a ajuns o companie care vrea sa scoata caviar dar cu afaceri zero la o capitalizare de 20 de milioane de euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 05.05.2010

Actionarii germani ai International Caviar Corporation (AMAL), firma care se ocupa cu cresterea sturionilor, intentioneaza sa se listeze pe Bursa printr-o oferta publica, prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei de investitie in actiuni ale companiei fiind recent aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Initiativa de realizare a IPO-ului la Bursa vine in contextul in care listarea duala, si pe piata din Frankfurt, nu a fost posibila din cauza lipsei implementarii conturilor globale la BVB.

Roland Schroder, principalul actionar al companiei, spune ca pana in prezent s-a intalnit cu actionari germani pentru a evalua intentia acestora de a participa la IPO-ul de pe Bursa, dar spune ca oferta este destinata si investitorilor romani.

Nemtii vor sa emita in cadrul IPO-ului pana la 40 de milioane de actiuni, reprezentand circa 31% din companie. La pretul de piata din prezent al acestor titluri, oferta s-ar putea ridica la 42,4 mil. lei (10,2 mil. euro).

International Caviar Corporation este listata pe piata RASDAQ si are o capitalizare bursiera de 22 mil. euro cu toate ca in prezent activitatea pe care o desfasoara nu genereaza venituri, iar primele colectari de caviar de la ferma din Romania ar urma sa se faca abia in perioada 2012-2013. International Caviar Corporation nu are active tangibile de valoare, singura avere din prezent a companiei fiind fondul piscicol care a fost evaluat recent la 10,3 mil. lei (2,5 mil. euro) si este format din 2.000 de sturioni.

"Este un proiect care poate genera profituri foarte ridicate in viitor", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest, firma de intermediere care il ajuta pe Schroder sa atraga bani de pe Bursa.

Alti brokeri spun insa ca riscurile la care se supun investorii in actiuni International Caviar Corporation sunt destul de ridicate avand in vedere perioada foarte lunga, de 6-7 ani, in care sturionii ajung sa produca caviar, iar un eventual esec al proiectului ar putea fi privit negativ pe piata.

"Nicio banca nu ar finanta un astfel de proiect. Totusi piata de capital a reusit in trecut sa finanteze proiecte care pareau utopice la prima vedere. Nu bag mana in foc ca nu o sa mearga, pentru ca omul cunoaste foarte bine tehnologiile, dar sunt riscuri foarte mari. Daca mor pestii firma nu mai are venituri 6-7 ani de zile. Proiectul este cu semn de intrebare. Poate s-ar merita si daca pretul din oferta ar fi unul mai atractiv pentru a justifica riscurile", a comentat un broker din piata.

El mai spune ca pe piata RASDAQ se fac tranzactii cu aceste titluri, dar sunt destul de mici, transferurile zilnice cu actiuni International Caviar Corporation ajungand la 1.000-2.000 de euro.

Pe fondul cresterilor de pe Bursa de la inceputul anului, compania a atins anul acesta o capitalizare bursiera de peste 30 mil. euro. Roland Schroder, care detine in prezent 33,6% din actiunile AMAL, spunea recent ca atunci cand firma va ajunge sa produca la capacitate, firma ar putea genera profituri de 10 mil. euro anual luand in calcul un pret de 1.000 de euro/kg de caviar vandut de companie.