Esecul tichetelor de vacanta: doar unul din cinci salariati estimati de guvern a plecat in concediu cu un voucher

Autor: Mirabela Tiron 05.05.2010

Doua dintre cele mai mari companii emitente de tichete valorice, Accor Services si Cheque Dejeuner, sustin ca anul acesta incasarile din emiterea tichetelor de vacanta vor ramane la nivelul celor de anul trecut, 5 mil. euro, pe fondul conditiilor din piata.

Lansat in Romania in primavara anului 2009, proiectul tichetelor de vacanta, propus de ministrul turismului si al dezvoltarii regionale Elena Udrea, a cunoscut un debut lent, in principal din cauza contextului economic dificil, in care majoritatea companiilor nu au alocat resurse financiare pentru oferirea de tichete de vacanta salariatilor.

Astfel ca la un an de la lansarea tichetelor de vacanta, aproape 20.000 de angajati au primit acest produs, volumul de emisie fiind estimat la 5 milioane de euro anul trecut, potrivit datelor furnizate de emitentii de tichete si calculelor ZF. Altfel spus, doar unul din cinci salariati estimati de Guvern anul trecut a primit tichete de vacanta.

"Asteptam anul acesta incasari de 2 milioane de euro din emiterea de tichete de vacanta, nivel similar cu cel de anul trecut", a declarat Phillipe Blecon, directorul general al Accor Services, cea mai mare companie emitenta de tichete valorice, care a mai adaugat ca pe termen mediu si lung tichetele de vacanta au un potential important de crestere.

Elena Udrea, ministrul turismului si al dezvoltarii regionale, declara la aprobarea proiectului tichetelor de vacanta ca aceasta masura va sprijini dezvoltarea turismului national, dar si activitatea intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate din turism.

Primii trei jucatori de pe piata tichetelor valorice, Accor Services, Sodexo si Cheque Dejeuner, care controleaza 95% din aceasta piata, au emis anul trecut tichete de vacanta in valoare de 4,3 milioane de euro.

"Dupa calculele noastre, aproape 7.000 de salariati au beneficiat de acest produs emis de compania noastra, din care 25% au fost bugetari. Tichetele de vacanta au reprezentant mai putin de 1% din volumul total de emisie pe care l-am avut noi anul trecut", a declarat Elena Pap, directorul general al companiei emitente de tichete Cheque Dejeuner, ce a emis tichete de vacanta in valoare de 800.000 de euro in 2009. Pap considera ca nesansa acestui proiect a fost sa apara intr-o perioada cu dispute politice si probleme economice.

In sistemul tichetelor de vacanta intra firmele emitente, companiile care vor sa ofere angajatilor aceste beneficii, structurile de primire turistica, dar si agentiile de turism. Tichetele de vacanta pot fi folosite in unitatile turistice autorizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Am emis tichete de vacanta in valoare de 8,6 milioane de lei (2 mil. euro - n.r.) pentru aproximativ 6.500 de angajati anul trecut. Pe piata tichetelor de vacanta avem o cota de piata de peste 40%", a declarat Adina Popa, marketing & development director al Sodexo Romania, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata tichetelor valorice. Ea a mai spus ca angajatorii au avut la dispozitie putin timp de decizie iar cadrul legislativ necesar desfasurarii implementarii sistemului a fost adoptat destul de tarziu.

Emitentii au venit cu un milion de euro

Emitentii de tichete valorice care s-au inscris in batalia pentru tichetele de vacanta au trebuit sa realizeze o majorare de capital de un milion de euro anul trecut, pentru a intra pe piata tichetelor de vacanta.

Daca la inceputul anului trecut, cifrele inaintate de Guvern aratau ca peste 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta, emitentii de tichete de vacanta erau chiar mai optimisti si estimau aproape 225.000 de beneficiari din randul salariatilor. Companiile emitente de tichete valorice se asteptau la inceputul anului trecut ca 10% din clientii de pe segmentul tichetelor de masa (o piata evaluata la 1,4 mld. euro cu circa 2,5 milioane de utilizatori) sa devina clienti si pe segmentul tichetelor de vacanta. In realitate insa, aceste cifre nu au fost atinse. Cu toate acestea, emitentii nu vorbesc de un esec al proiectului, ci de un proiect care se poate dovedi promitator pe termen lung. De anul acesta doar salariatii companiilor private vor putea beneficia de aceste tichete, dat fiind faptul ca Guvernul nu va mai permite institutiilor publice centrale si locale sa acorde angajatilor tichete valorice (masa, vacanta, cadou), potrivit proiectului bugetului de stat.

Vacanta de 3.600 de lei

Firmele pot oferi angajatilor tichete de vacanta de maximum 3.600 de lei pe an pentru fiecare persoana, tichetele fiind deductibile fiscal

La sfarsitul anului trecut, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu se gasea nicio evaluare a proiectului tichetelor de vacanta, iar reprezentatii MDRT precizau ca date centralizate sunt la Ministerul Finantelor Publice sau la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.