Fresenius continua achizitiile, dar vorbeste de competitie serioasa

Autor: Ioana David 05.05.2010

Fresenius NephroCare Romania, care opereaza pe piata serviciilor private de dializa si care a achizitionat doua centre de profil in Deva si Satu Mare, va continua "shoppingul" pe acest segment de piata, dar estimeaza o "competitie destul de serioasa" pentru operatorii locali, in conditiile in care exista si firme internationale interesate.

"Am depasit momentul in care incepem o alta dezvoltare proprie de la zero. In prezent evaluam ceea ce ar fi interesant pentru noi", a spus Alexandru Ciolan, director general al Fresenius NephroCare Romania.

El nu a dorit sa precizeze bugetul alocat sau centrele avute in vedere pentru o eventuala preluare. Potrivit unor estimari ale ZF, cele doua centre cumparate recent de Fresenius au costat peste 6 mil. euro amandoua. Ciolan nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta suma.

"Este un proces normal care s-a intamplat in alte tari", spune seful NephroCare, referindu-se la achizitiile din aceasta piata.

Evaluarea unui centru de dializa se face avand in vedere locatia, personalul, numarul de pacienti si veniturile generate.

Pe piata de dializa activeaza atat statul, cat si firme private precum Fresenius, Avitum, International Healthcare Services, Nefromed, Polisano, Renamed si altii. Cumulat firmele private opereaza 56 de centre dintr-un total de 113.

Fresenius opereaza 12 centre si anul trecut a avut o cifra de afaceri de 102,6 mil. lei (24,4 mil. euro), in crestere cu 64% comparativ cu 2008, si un profit brut de 5,9 mil. lei (1,4 mil. euro). In 2008 compania a avut pierderi. Pentru acest an, Fresenius si-a bugetat un avans de 57% al afacerilor, pe fondul extinderii.

Separat de achizitii, Fresenius si-a bugetat investitii de 10,7 mil. lei (2,5 mil. euro) legate de amenajarea clinicilor. Aceste proiecte vor mari numarul angajatilor companiei cu 200 de oameni la 750.

Piata de dializa este atractiva pentru companii, deoarece serviciile sunt decontate integral de Casa de Asigurari, iar banii se platesc in termen de 60 de zile.