La ce mai asteapta remanierea?

Autor: Dana Ciriperu 05.05.2010

"2010 este anul iesirii din criza si a pregatirii cresterii economice. Vom incheia cu o crestere economica de 1,3%. Nu marim impozitele, pastram cota unica, pastram TVA, alocam mai multi bani pentru investitii."

Aceasta a fost declaratia primului-ministru Emil Boc, rostita in fata Parlamentului la jumatatea lunii ianuarie a acestui an.

La nici patru luni de atunci realitatea arata insa cu totul altceva: recesiune, 765.000 de someri, majorari de impozite si taxe, un mediu de afaceri care afirma la unison ca majorarea cotei unice si a TVA-ului ar avea efecte catastrofale in economie.

De cealalta parte, in lumea politica, rupta complet de ceea ce se intampla in realitate, apar din ce in ce mai des informatii legate de o eventuala remaniere a unor ministri, fie imediat dupa plecarea FMI, fie la toamna.

Remaniere? E un cuvant care nici nu ar trebui adus in discutie intr-un asemenea context economic. Orice ministru care "se confrunta" cu cifre si fapte care demonstreaza ca un program al sau a esuat lamentabil ar trebui sa-si prezinte demisia in momentul urmator.

Iar in cazul guvernului Boc, esecul este lamentabil, cu atat mai mult cu cat si cea mai mica urma de credibilitate pe care ministrii Executivului ar mai fi avut-o a palit in momentul in care in mai putin de o saptamana s-a trecut de la "suntem foarte departe de o decizie de a creste taxele principale" (Sebastian Vladescu) la negocieri de majorare a TVA-ului la 22%, 24% sau 25% si a cotei unice la 20%.

Iar cele trei cifre avansate in cazul majorarii TVA-ului sunt o alta demonstratie a modului in care este guvernata Romania in prezent: "Pe surse".

Ce vointa politica poate cere presedintele Basescu de la un prim-ministru care nu are curajul sa iasa in fata romanilor, fie si la OTV, pentru a le spune ca vorbele rostite cu atata convingere in ianuarie au fost lipsite de fundament economic real?

Credibilitatea actualului guvern al Romaniei este egala cu zero, iar planurile de relansare economica par o gluma proasta, in conditiile in care o crestere de taxe ar duce la accentuarea puternica a declinului in economie, la inchiderea unor afaceri care inca mai sunt "sanatoase" sau la migrarea businessului real catre economia neagra.

Care sunt indicatorii la care ar trebui sa ajunga economia pentru ca actualul guvern sa-si recunoasca public esecul? Cei 360.000 de salariati care au disparut din economie in ultimul an (marea majoritate angajati ai firmelor private) sau a treia revizuire in jos a prognozei de crestere economica in mai putin de patru luni nu sunt, pentru guvernanti, dovezi suficient de puternice ale situatiei in care a ajuns Romania.

Cu toate acestea, voci importante din economia romanesca incep sa se intrebe daca nu cumva "ne paste un scenariu similar cu al Greciei". Trebuie sa ajungem intr-o astfel de situatie pentru ca ministrii guvernului Boc sa admita ca au fost depasiti?

Ministrul transporturilor Radu Berceanu, acelasi care se plangea de calitatea proasta a drumurilor, desi el este responsabil de acest "sector", spunea in urma cu doua zile ca nu vom avea crestere economica daca nu "se da drumul la investitii".

Cine sa dea drumul la investitii, domnule ministru, daca nu dumneavoastra si partidul pe care il reprezentati si care se afla la guvernare de mai bine de saisprezece luni?

Dana Ciriperu - Redactor-Sef Adjunct al ZF