Opozitia cere demisii. Revine ideea guvernului de tehnocrati

Ziarul Financiar 05.05.2010

Opozitia parlamentara nu a ratat prilejul sa atace Guvernul in momentele lui cele mai grele. Idei ce pareau uitate si reprosuri vechi au revenit in scena.

Liberalii, care au fost pur si simplu rugati in urma cu mai bine de un an, dar si inainte de investirea actualului guvern sa participe la guvernare, si-au reluat tirul impotriva presedintelui Traian Basescu, au resuscitat ideea utopica a unei cote unice de impozitare de 10% si a unui guvern de tehnocrati. Nu participam la guvernare, daca nu ni se respecta revendicarile acestea, au spus ei, ca si cum intrarea lor la guvernare ar fi o carte pe masa de joc.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ieri ca presedintele Traian Basescu are datoria fie sa demisioneze, fie sa determine Guvernul sa demisioneze, fie sa gaseasca o solutie pentru iesirea Romaniei din faliment.

"Este imperios necesar si este urgent ca Guvernul Boc sa plece, trebuie sa demisioneze sau, prin mijloacele pe care presedintele le-a gasit la sfarsitul anului trecut pentru a-l instala, pentru a-i construi o majoritate, presedintele, principalul responsabil al situatiei de criza in care se afla Romania, ar trebui sa gaseasca azi mijloacele sa-l determine sa demisioneze. (...) Presedintele Traian Basescu, principalul responsabil de falimentul in care se afla Romania si care este constatat de FMI, are datoria din doua una: sa demisioneze sau sa gaseasca in fine o solutie care e necesara azi Romaniei", a sustinut Crin Antonescu.

Liderul liberal a mentionat ca Guvernul, despre care spunea de la inceputul anului 2009 ca ii minte pe romani, este azi "definitiv descalificat" inclusiv in fata FMI, care a realizat ca nu are un partener credibil in Guvernul Emil Boc.

Liberalii spun ca nu se pot asocia la guvernare in actuala formula cu PDL, precizand ca formatiunea liberala s-ar "contamina" daca ar intra intr-o "majoritate compromisa" si a propus solutia unui Guvern de tehnocrati condus de un economist. Liderul PNL a precizat ca in acest moment urgenta este administrarea Romaniei, anuntand ca liberalii propun ca solutie un Guvern condus de un tehnician-economist, care sa coordoneze 7-8 ministere conduse tot de tehnocrati.

El a sustinut ca "solutia politica imediata care este necesara Romaniei e un alt Guvern, nu remaniere, nu carpeala, nu formule pe care PDL si clientela sa sa le gasesca pentru a-si prelungi dominatia dezastruoasa asupra tarii". Intrebat daca prin propunerea unui Guvern de tehnocrati readuce in discutie proiectul Iohannis, Antonescu a raspuns: "Nu discut in acest moment despre vreo persoana".

PSD sustine ca este ingrijorat

PSD, care anul trecut a guvernat alaturi de PDL si a parasit Palatul Victoria in speranta de a-l face pe Mircea Geoana presedinte, da si el sfaturi de pe margine.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a transmis ieri o invitatie guvernatorului Bancii Nationale si ministrului finantelor pentru a participa la o discutie cu Biroul Permanent al Senatului, in care sa fie analizata situatia economica actuala, in contextul noilor discutii cu reprezentantii FMI.

Potrivit unui comunicat de presa al lui Mircea Geoana, presedintele Senatului a transmis aceasta invitatie guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, "in contextul situatiei economice in care se afla Romania si ingrijorarea opiniei publice fata de o posibila crestere a taxelor si a anvergurii disponibilizarilor".

"In cadrul acestei intalniri vor fi analizate situatia economica actuala in contextul noilor discutii cu reprezentantii FMI, riscurile si oportunitatile momentului si solutiile posibile de redresare economica", mentioneaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, invitatia vine ca urmare a deciziei Biroului Permanent al Senatului de marti.