Exclusiv online: Prima oferta integrata de internet fix si mobil din istoria Romtelecom, doar pentru firme. Preturile pleaca de la 10 euro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 07.05.2010

Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicatii de pe piata locala, a lansat luna trecuta prima sa oferta care combina serviciile de internet fix cu cele de internet mobil, la tarife care incep cu 9,99 euro pe luna (fara TVA), potrivit datelor de pe pagina web a companiei.

Abonamentele "Clicknet Everywhere" sunt in disponibile in doua variante, de 9,99 si 13,9 euro (fara TVA). Prima varianta, abonamentul Clicknet Everywhere 3, include acces nelimitat la net mobil prin reteaua in tehnologie CDMA a companiei si acces la net fix, cu o viteza de download a datelor de 3 Mbps. Viteza de descarcare a datelor de pe conexiunea mobila la internet este de 3,1 Mbps. In cazul contractelor pe doi ani, modemurile mai simple necesare pentru conexiunea la internet fix (care nu ofera, spre exemplu, acces Wi-Fi) sunt oferite gratuit. Modemul pentru serviciile de net mobil costa 25 de euro.

Al doilea tip de abonament, Clicknet Everywhere 6, costa 13,9 euro pe luna (fara TVA) iar singura diferenta fata de celalalt plan tarifar este viteza mai mare de descarcare a datelor pentru internetul fix, de 6 Mbps.

La costul pachetului combinat de internet fix si mobil se adauga si abonamentul la telefonia fixa, cu preturi pornind de la 10 euro pe luna (fara TVA).

Romtelecom nu are o oferta asemanatoare si pentru clientii consumer, care pot achizitiona doar separat serviciile de internet fix si mobil. Clientii rezidentiali pentru serviciile de date fixe ale Romtelecom nu au parte de un tratament preferential nici daca vor sa se aboneze la serviciile de net mobil ale Cosmote - companie cu actionariat comun, care face parte din acelasi grup cu Romtelecom. Actionarul majoritar al Romtelecom si Cosmote este grupul elen OTE.

Cei mai importanti concurenti ai Romtelecom si Cosmote pe piata locala telecom sunt companiile de telefonie mobila Orange si Vodafone. Cei doi operatori mobili au lansat de cativa ani serviciile de internet mobil si au dezvoltat, in paralel, si o infrastructura de comunicatii fixe pentru clientii din mediul de business.

Cei mai mari furnizori de internet fix din Romania sunt RCS&RDS si Romtelecom cu 1,1 respectiv 800.000 de clienti. Orange si Vodafone isi disputa primul loc pe serviciile de date mobile insa din cauza diferentelor de raportare a numarului de clienti este imposibil de spus care operator este numarul unu pe net mobil. Cosmote a lansat luna trecuta serviciile sale de internet 3G, pe baza retelei achizitionate odata cu Telemobil (Zapp). Primele servicii de net mobil 3G din Romania au fost lansate de Connex (actualul Vodafone), in aprilie 2005.