Marea Britanie si SUA incep sa se teama de extinderea turbulentelor din zona euro

Autor: Andreea Neferu 06.05.2010

Marea Britanie si Statele Unite, desi relativ izolate de turbulentele ce au adus in deriva zona euro, risca sa aiba in urmatorii ani probleme asemanatoare Greciei, care ar putea avea insa un impact si mai mare la nivel mondial.

Daca noul guvern care se va instala la Londra nu va lua masuri urgente pentru a rezolva problemele la nivel de finante publice ale Marii Britanii, tara s-ar putea confrunta in cel mult trei ani cu o situatie similara celei din Grecia si a celorlalte state sud-europene, a declarat Simon Wolfson, director executiv al unuia dintre cei mai mari retaileri de imbracaminte din Marea Britanie, Next, scrie The Guardian.

"Este imposibil sa spui daca anul acesta va fi mai rau decat cel precedent pana cand nu vom cunoaste masurile pe care guvernul le va lua pentru a trata deficitul bugetar", a afirmat Wolfson. "Insa exista o mare gaura ce trebuie acoperita. Nu cred ca ne aflam intr-o situatie similara cu cea a Greciei pentru ca nu facem parte din zona euro. Insa ceva trebuie facut, indiferent de numele celor care vor castiga alegerile, altfel in doi sau trei ani am putea fi o noua Grecie sau Spanie", a explicat Wolfson.

Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, Marea Britanie va inregistra anul acesta un deficit de 12%, cel mai mare din randul statelor membre ale Uniunii Europene si cu mult peste estimarile Trezoreriei britanice.

Criza ameninta sa treaca si pe malul stang al Atlanticului, in Statele Unite, la fel cum in urma cu doi ani turbulentele financiare au strabatut oceanul din America pana in Europa, scrie The Wall Street Journal. "Ceea ce am putut vedea (in timpul acestei crize - n.r.) este o contagiune care a inceput sa devina globala", a declarat Jeffrey Franks, economist in cadrul Universitatii Harvard. Indicatorii pietelor nu arata inca faptul ca Statele Unite risca sa fie contagiate de problemele Greciei, dar investitorii au invatat sa fie mai precauti si sunt atenti la orice fluctuatie. "E ca si cand am fi agitat o haita de caini de preerie si toata lumea iese din adaposturi pentru a vedea ce se intampla. Insa nu este criza, cel putin nu deocamdata", a spus si Howard Simons, strateg pentru Bianco Research.

Exista numeroase modalitati prin care problemele Greciei se pot propaga si in Statele Unite, insa mai intai acestea ar trebui sa contagieze statele mai mari din Europa, pentru ca Grecia, in sine, este o natiune mult prea mica pentru a influenta in mod direct economia americana. Comparativ, PIB-ul elen este echivalentul a 2% din economia americana.

Statele Unite ar putea avea parte insa de propria criza fara influente din exterior. In prezent, datoria nationala a tarii se ridica la 12.800 mld. dolari, iar in urmatorii zece ani, aceasta ar putea creste cu peste 200%, potrivit unui editorial aparut in aprilie in Financial Times.