200 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor de fonduri UE de la inceputul anului. Rata de absorbtie a crescut la 8,8%

Autor: Adriana Rosoga 07.05.2010

In conturile beneficiarilor de fonduri europene au intrat in luna aprilie circa 51 mil. euro, aceasta fiind una dintre cele mai bune luni la nivel de plati de la inceputul anului. Rata de absorbtie a fondurilor structurale a crescut la 8,88%. 49 de proiecte, care au o valoare totala de 122,5 mil. euro, au primit decizii de finantare in ultima luna.



Pana in 2013, Romania are la dispozitie fonduri structurale de 19,2 mld. euro, aproape jumatate din aceasta suma, respectiv 8,6 mld. euro, fiind alocata pentru primii patru ani de la aderare.

De la inceputul anului trecut, cand s-au facut primele plati, beneficiarii au primit aproape 800 mil. euro, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de 8,8% din banii disponibili pentru perioada 2007-2010. Daca ne raportam insa la sumele alocate pana in 2013, rata de absorbtie se ridica la 4%. Luna aprilie este una dintre cele mai bune luni, in ceea ce priveste atragerea banilor de la Uniunea Europeana (UE), fiind realizate plati de circa 51 mil. euro.

"Din punct de vedere financiar, in primele luni ale acestui an, care in mod traditional sunt lente din punct de vedere al absorbtiei, s-au platit circa 200 de milioane de euro, nivelul cumulativ apropiindu-se de 800 de milioane de euro", spune Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

La nivel de proiecte care au primit unda verde pentru finantarea europeana, in aprilie au fost semnate 49 de contracte, cu o valoare totala de 122,5 mil. euro, din care 75,5 mil. euro reprezinta contributia UE.

Numarul proiectelor depuse pentru obtinerea finantarii nerambursabile a crescut in aprilie cu 528, in total, de la deschiderea programelor europene, autoritatile care gestioneaza fondurile structurale primind pentru evaluare si selectie 16.621 de proiecte. Valoarea totala a acestora se ridica la peste 36 mld. euro, din care finantarea europeana solicitata este de 24 mld. euro, ceea ce inseamna de aproape trei ori valoarea bugetului disponibil pentru perioada 2007-2010.

Dintre acestea au trecut de primele etape de evaluare aproape 4.300 de proiecte, cu o valoare totala de 9,75 mld. euro si care au solicitat fonduri europene in cuantum de peste 6,5 mld. euro. Circa 2.500 de proiecte care au cerut fonduri europene in cuantum de peste 4,2 mld. euro au fost semnate si se afla in implementare.

"In primele patru luni ale acestui an a continuat tendinta ascendenta la nivel de proiecte depuse si aprobate, precum si la nivel de contracte de finantare semnate cu beneficiarii. Prin urmare, numarul de proiecte aprobate de la lansarea Programelor Operationale se apropie de 4.300, cu o valoare cumulata de 9,7 miliarde euro si au fost semnate 2.500 de contracte, cu o valoare eligibila de 5,3 miliarde de euro", mai spune Stefan Ciobanu.

Din platile de 800 de milioane de euro realizate catre beneficiari, circa 65%, respectiv 525 mil. euro, sunt prefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 275 mil. euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor. In luna aprilie, rambursarile catre beneficiari s-au ridicat la peste 20 mil. euro, in timp ce prefinantarile acordate au fost de 31 mil. euro.

Cei mai putini bani absorbiti, raportat la alocarea din ultimii patru ani, raman in continuare pentru transport (1,9%), pentru dezvoltarea capacitatii administrative (2,12%) si pentru asistenta tehnica (2,26%), unde principalii beneficiari sunt autoritatile locale si centrale.

Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programul dedicat cresterii competitivitatii economice (11,33%), programul destinat mediului (10,07%) si cel pentru dezvoltarea regionala (16,66%).