Cu propriul guvern neputincios sa restructureze bugetarii si sa opreasca risipa cheltuielilor publice, presedintele taie pensiile si ajutorul de somaj

Ziarul Financiar 06.05.2010

Salariile in sistemul public se vor reduce cu 25% de la 1 iunie, pensiile si ajutorul de somaj cu 15%.



Taierea veniturilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, reducerea ajutorului de somaj si a pensiilor cu 15% si diminuarea drastica a subventiilor de la buget sunt principalele masuri de reforma cu care Guvernul a convins FMI sa renunte la varianta majorarii TVA si a cotei unice, a anuntat aseara presedintele Traian Basescu.

"Alternativa la acest program este introducerea imediata a cresterii fiscalitatii ca solutie de a aduce bani la buget", a spus Basescu intr-o interventie televizata in urma unei a doua intalniri cu delegatia FMI.

El a denumit aceasta solutie "varianta increderii" din partea Fondului si a confirmat scenariul alternativ de majorare a TVA la 24% si a cotei unice la 20%, pe care l-a denumit "varianta neincrederii" in institutiile statului roman.

Basescu a explicat optiunea pentru reducerea drastica a salariilor in aparatul bugetar prin "grija de a nu pune in sarcina tuturor celor 22 de milioane si a sectorului privat excesul de cheltuieli pe care il are bugetul".

Seful statului a acuzat "isteria" creata in ultimele zile pe tema majorarii TVA si a cotei unice, desi admite ca cele doua scenarii au fost discutate in paralel. Presa a fost insa alimentata cu cifrele "infricosatoare" de 24%/20% chiar din zona presedintiei si niciun oficial guvernamental nu a dezmintit existenta acestei variante. De asemenea, Basescu a recunoscut ca "nu e treaba sa" sa anunte aceste masuri de reforma care tin de Guvern, dar a spus ca "isi asuma" liniile acestui program si va sprijini Cabinetul Boc. Mai mult, a tinut sa precizeze ca "nu pune nimeni problema remanierii", fiind interesat de "stabilitate". In ultimele zile, autoritatile au construit "sperietoarea" majorarii dramatice a impozitelor, care ar fi lovit intreaga Romanie, pentru ca in cele din urma sa arate ca lasa doar sectorul bugetar sa plateasca fara diferentiere pretul restructurarii.

Oamenii de afaceri spun insa de anul trecut ca doar sectorul privat s-a restructurat, in timp ce Guvernul nu a reusit sa reduca cheltuielile nici macar in trimestrul I al acestui an. Tocmai de aici neincrederea profunda a FMI, care inclina spre varianta cresterii de impozite. Prin taierea de cheltuieli din sectorul public, deficitul bugetar ar urma sa se incadreze in zona 6,7-6,8% din PIB, cu aproape un punct mai sus fata de tinta initiala pe 2010.

Surse oficiale afirma ca FMI ia in calcul acum un scenariu de scadere a economiei cu 0,5% in acest an sau in cel mai bun caz o stagnare.

Executivul s-a plans ca nu poate face restructurari de personal din cauza ca angajatii disponibilizati contesta deciziile in instanta si castiga procesele.

Juristii Guvernului nu au fost capabili sa gaseasca solutii la aceasta problema.

In acest context, Basescu a spus ca urmeaza sa fie modificat si Codul muncii.

Mediul de business a primit pozitiv optiunea de "dreapta" a sefului statului.

"Este mai bine asa decat sa creasca TVA si cota unica. Este posibil sa fie necesare si alte ajustari cum ar fi disponibilizarile, dar nu la nivelul vehiculat pana acum. Masura reducerii salariilor ar trebui oricum combinata cu disponibilizari", a comentat Cristian Secosan, directorul general al Siemens Romania.

Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata locala, considera ca reducerea pensiilor si a salariilor bugetarilor este un prim episod din filmul restructurarii sectorului bugetar care va rula pe parcursul intregului an. "O astfel de masura imi aduce aminte de masurile luate in Antichitate in armatele romane, atunci cand aveau loc retrageri din lupta si cand fiecare al zecelea soldat era ucis pentru a ridica moralul celorlalti noua."

"Este minunat. Este o palma data lui Boc si lui Vladescu. Riscam sa ajungem ca Grecia. Sunt super incantat de aceasta decizie. Va fi greu de aplicat deoarece bugetarii sunt numerosi si au putere. Este foarte greu sa renunti la un drept castigat. O asemenea masura se poate lua doar cu un mare cost politic", apreciaza Dan Ioan Popp, presedinte si actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact.