Seful UniCredit pe corporate banking pleaca din Romania

Autor: Razvan Voican 09.05.2010

Melih Mengu, 43 de ani, veteranul turc al pietei financiare locale, renunta la functia de vicepresedinte executiv pe corporate banking al UniCredit Tiriac Bank si odata cu banca paraseste si Romania, dupa aproape 12 ani.
El a fost unul dintre pionierii pietei de leasing, conducand succesiv firmele Romlease, DemirRomlease si UniCredit Leasing. A mai avut tentative sa se intoarca in tara natala, insa actionarii companiilor i-au cerut sa ramana. Dupa opt ani de leasing, in octombrie 2006 a trecut pe corporate banking, fiind numit vicepresedinte la fosta HVB Tiriac Bank, iar din vara lui 2007 a ocupat aceeasi pozitie la UniCredit Tiriac Bank. Peste jumatate din afacerile bancii vin din corporate banking.
In prezent, UniCredit functioneaza cu cinci membri in board: Rasvan Radu, presedinte executiv, Stanislav Georgiev, vicepresedinte pe financiar, Septimiu Postelnicu, vicepresedinte pe operatiuni, Zoltan Major, vicepresedinte pe retail si Daniela Bodirca, vicepresedinte pe risc. Succesorul lui Mengu ar putea fi tot un expat.
Vice portughez la Millennium
O alta miscare de top management a avut loc la Millennium Bank, unde in locul fostului director general adjunct Dan Sandu a fost adus un portughez, Nuno Fereira Alves, care a venit ca director executiv, intrand si in Consiliul de Administratie. Pe langa directorul general Jose Toscano, din board mai face parte Dorel Piti, recrutat in 2007 de la Bancpost.
Dan Sandu a plecat in toamna anului trecut de la Millennium, unde pregatise proiectul lansarii pe piata de la zero din 2007. El a devenit presedinte al Romexterra Bank, o institutie de credit mai veche pe piata, dar cu active apropiate de cele ale Millennium. La sfarsitul lui 2009, Romexterra avea o cota de piata de 0,7%, fata de 0,9% in 2008, in timp ce Millennium avea 0,6%, fata de 0,4% in 2008.
Alaturi de Sandu, in noua echipa de la Romexterra a venit Florian Kubinschi ca vicepresedinte pe operatiuni. Al treilea membru al boardului aprobat de BNR este Mircea Benescu, vicepresedinte pe risc, cu experienta de 10 ani, din 2006 lucrand pentru Bancpost tot in risk management.