Bancile si-au marit castigurile din dobanzi si in T1

Autor: Ciprian Botea 09.05.2010

Bancherii au dat foarte putine credite in primele trei luni pentru a putea genera incasari suficiente, asa ca au continuat sa stoarca venituri din portofoliile existente de credite si depozite, reducand mult mai repede dobanzile la economisire decat la finantari.
Astfel, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in lei pentru populatie aflate in sold a urcat la sfarsitul lunii martie la 8,14%, fata de 7,57% in decembrie si cu putin peste trei puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut. Practic, dobanzile la creditele in sold au scazut cu mai putin de un punct in ultimul an, in timp ce la depozite au coborat cu 5,5 puncte. La creditele si depozitele noi, marjele se misca foarte greu in jos, mentinandu-se peste pragul de 5%.
"Marjele ridicate sunt oglinda lipsei de apetit a bancilor de a relua creditarea. Bancile desfasoara in prezent un proces de curatare a portofoliilor si abia dupa acest pas isi vor pune si problema sa dea credite noi", a comentat Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.
In conditiile cresterii veniturilor din marja de dobanda, dar si ale reducerii cheltuielilor, costurile operationale ale bancilor au coborat in primul trimestru la 56,7% din venituri fata de 60,7% la sfarsitul anului trecut revenind la nivelul din martie 2009, arata datele BNR.
"Daca ne raportam la ultimul an, vedem ca bancile au operat reduceri semnificative de costuri, inclusiv prin inchideri de agentii si concedieri de personal. Exista un caracter sezonier al costurilor in banci, ceea ce justifica nivelul mai ridicat de la sfarsitul anului trecut", spune Craciun.
Marjele de dobanda acopera costurile cu creditele neperformante, costurile operationale si cele cu rezervele minime obligatorii si contribuie la o parte din profitul bancii. In primul trimestru, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 100 mil. euro, dar situatia creditelor neperformante este in continuare incerta, ceea ce sporeste prudenta bancherilor.
La sfarsitul lunii martie, creditele restante si indoielnice in total portofoliu ajungeau la 1,99%, fata de 1,46% in decembrie si 0,66% in aceeasi perioada din 2009. Activele totale ale bancilor au scazut in primul trimestru la 320 mld. lei (78,2 mld. euro), fata de 330 mld. lei la sfarsitul lui 2009, indicand contractia portofoliilor de credite. In 2009, bancile si-au redus cu 5,2% personalul (mai putin de 4.000 de oameni) si au inchis mai multe zeci de unitati. Reducerea cheltuielilor a continuat si la inceputul acestui an.