UE pregateste un pansament de 70 mld. € care sa nu lase criza Greciei sa se extinda

Autor: Andreea Neferu 09.05.2010

Ministrii de finante din zona euro vor sa creeze un "mecanism de stabilizare", dupa modelul Fondului Monetar International, care sa previna propagarea crizei din Grecia catre celelalte state ce folosesc moneda unica europeana.
Liderii europeni s-au intalnit ieri pentru a discuta aspecte legate de infiintarea unui asemenea fond, care ar putea pune la dispozitia tarilor aflate in situatii-limita finantari de pana la 70 mld. euro, scrie BBC News.
Majoritatea ministrilor de finante prezenti duminica la Bruxelles au vrut ca detaliile privind acest mecanism sa fie stabilite inainte ca sedintele de tranzactionare din Asia sa se deschida, pentru a evita ca panica investitorilor sa continue sa afecteze zona euro.
Totusi ideea intampina dificultati. De exemplu, Marea Britanie s-a opus din start unui program financiar de asemenea anvergura. Totodata, stabilirea cuantumului cu care fiecare stat in parte va participa la acest proiect ar putea crea divergente la nivel comunitar.
In ciuda faptului ca ajutoarele financiare sunt interzise potrivit tratatelor Uniunii Europene (UE), executivul european a anuntat ca vrea sa extinda o clauza existenta in Tratatul de la Lisabona prin care state precum Ungaria si Letonia au putut primi ajutor din partea UE in momentul in care s-au confruntat cu dificultati, la inceputul crizei.
Comisia Europeana vrea insa sa puna la punct un proiect mult mai ambitios, cu ajutorul caruia sa finanteze imprumuturi in valoare de miliarde de euro pentru statele cu probleme. Potrivit corespondentilor BBC, oficialii europeni au lucrat tot weekendul trecut pentru a grabi punerea in aplicare a acestui mecanism. Sub incidenta noilor propuneri, Comisia Europeana ar urma sa imprumute bani pentru mecanismul de stabilizare direct de pe pietele de capital, pentru a garanta datoriile natiunilor cu probleme.

Tarile sudice sunt pe teren minat
Oficialii spera de asemenea ca aceste garantii vor preveni raspandirea crizei din Grecia catre celelalte state din zona euro cu deficite bugetare si datorii mari, in special Portugalia, Irlanda si Spania.
Intalnirea de la Bruxelles s-a finalizat si cu angajamente pe termen lung din partea liderilor europeni, printre care si decizia de a accelera reducerile de cheltuieli bugetare la nivelul zonei euro si stabilirea unor sanctiuni mai drastice pentru statele care depasesc limitele privind nivelul datoriei si al deficitului, asa cum a facut Grecia in ultimii ani, scrie The Wall Street Journal. Liderii politici din zona euro au dorit sa demonstreze in ultimele zile capacitatea de a putea actiona rapid in situatii-limita. Intalnirea de vineri, prin care ultimele detalii privind ajutorul de 110 mld. euro pentru Grecia au fost stabilite, banii urmand sa fie pusi la dispozitia guvernului de la Atena in urmatoarele zile, a incheiat o saptamana tumultuoasa, in care pietele financiare au reactionat violent la situatia Greciei, in timp ce moneda unica europeana si-a continuat declinul.

Prea tarziu pentru Grecia?
Cu toate acestea, un acord la nivel european cu privire la sprijinirea statului elen a venit destul de tarziu, si multi economisti au avertizat ca o interventie mai prompta ar fi necesitat cel mult 50 mld. euro si ar fi calmat spiritele pe pietele financiare, permitand Greciei sa se imprumute la costuri rezonabile.
Explicatia tuturor masurilor pe care statele din zona euro le-au luat in ultimul timp sta in mentinerea credibilitatii in moneda unica. "Vom apara moneda euro, oricare ar fi sacrifiicile", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
"Europa incepe sa lucreze in tandem. Timpul va spune insa daca aceste angajamente sunt suficiente pentru a satisface pietele de obligatiuni", a explicat Chris Rupkey, economist-sef in cadrul filialei newyorkeze a Bank of Tokyo- Mitsubishi.
Ideea unui Fond Monetar European a aparut in urma cu doua luni, atunci cand ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat ca actuala criza prin care trece Grecia demonstreaza faptul ca zona euro ar trebui sa ia in considerare crearea unei organizatii cu puteri similare celor de care se bucura Fondul Monetar International.
Coincidenta face ca liderii europeni sa fi anuntat detalii privind acest proiect chiar de Ziua Europei (9 mai), cand, in urma cu 60 de ani, ministrul francez de externe Robert Schuman propunea crearea a ceea ce cu totii cunoastem astazi drept Uniunea Europeana.

Euro, principala victima
Moneda unica europeana a continuat sa se deprecieze saptamana trecuta, dupa ce oficialii europeni nu au reusit sa tempereze temerile ca problemele Greciei vor contagia si alte state din zona euro. Astfel, euro a incheiat saptamana pe rosu, inregistrand o scadere de 4,1 procente in raport cu dolarul american, adica cel mai puternic declin saptamanal de dupa octombrie 2008, scrie Bloomberg.
Joi, moneda europeana a afisat cea mai mare cadere intraday din ultimul an, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat ca in cadrul unei reuniuni strategii europeni nu au discutat si despre posibilitatea cumpararii de obligatiuni guvernamentale ca alternativa la evitarea unei contagiuni dinspre Grecia. Euro se afla vineri la o cotatie de 1,2755 dolari, dupa ce in ultima zi a saptamanii a reusit sa recupereze usor din declin.