Bursa este lovita din toate partile. Brokerii vorbesc de al doilea val de criza

Autor: Vlad Anastasiu 09.05.2010

Panica de pe bursele externe legata de ajustarea deficitelor statelor europene, dublata de anuntul privind diminuarea cheltuielilor in sistemul bugetar prin taierea salariilor si pensiilor, a dat o lovitura puternica bursei locale, care a pierdut numai in ultima saptamana aproape tot avansul inregistrat de la inceputul anului.
Cea mai mare corectie a fost consemnata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au coborat cu aproape 17%. Corectia pietei nu ii surprinde insa pe brokeri, care se asteptau la o scadere a Bursei.
Ritmul cu care piata s-a corectat a dus insa la aparitia panicii in piata, brokerii fiind de parere ca la nivel de perceptie, bursa locala se afla in fata unui al doilea val de criza, in conditiile in care temerile investitorilor s-au amplificat puternic in aceasta perioada.
Cele mai mari scaderi de pe maximele atinse la inceputul lunii aprilie le-au inregistrat actiunile Alumil Rom Industry (ALU), care au pierdut aproape 45%. De altfel, pe piata locala alte sase titluri au inregistrat scaderi de peste 40% in acelasi interval.
"Ceea ce m-a mirat la scaderile de pe Bursa a fost modul in care investitorii au trecut de la euforie la discretie extrem de rapid. Pe fondul temerilor tot mai mari, reperele investitorilor s-au schimbat radical, si daca acum o luna se uitau la cat mai au titlurile pana la maxime si cumparau, acum investitorii se uita la diferenta pana la minime. Ultimele doua sedinte au fost in mod cert dominate de panica", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.
Nici stirile interne, precum cele de nemajorarea a taxelor, nu au dus la o reactie pozitiva din partea investitorilor. "La nivel de perceptie putem vorbi despre un al doilea val de criza. Temerile investitorilor se contureaza pe fondul incertitudinilor cu privire la evolutiile externe si nici stirile interne, precum nemajorarea cotei unice sau a TVA nu aduc reactii pozitive in piata", a mai spus Chisu.
Scaderile recente vin dupa ce in intervalul martie 2009 - martie 2010, bursa locala a inregistrat o dublare a preturilor.
"Venim dupa o crestere de peste un an pe bursa astfel incat nu trebuie sa fie ceva neasteptat ca acum vedem o scadere in piata. Poate surprinde intervalul extrem de scurt in care am inregistrat corectia, dar o astfel de evolutie trebuia luata in calcul. Nu exclud ca scaderile sa continue pe piata locala", a declarat Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest. Si Ioana Tanase, directorul societatii de intermediere EFG Securities, se astepta la o corectie pe piata locala. "Faptul ca am inregistrat o corectie atat de mare nu este de mirare in conditiile in care si cresterea bursei s-a realizat in ultima vreme la fel de nejustificat. Investitorii prefera sa marcheze profit, oricat de mic, cat despre investitori de portofolii sau pe termen lung prezenti pe piata locala nu poate fi vorba", a declarat Tanase.
Desi laudata de analistii economici, masura de reducere a cheltuielilor bugetare anuntata de Guvern nu a avut o reactie pozitiva pe bursa, in conditiile in care investitorii asteapta masuri concrete de aplicare a deciziei, spun brokerii.
"Bursa nu a reactionat la anuntul masurii de reducere a cheltuielilor bugetare, pentru ca investitorii asteapta rezultate concrete. Cu toate acestea, masura de reducere a cheltuielilor este mai buna pentru companiile de pe Bursa decat majorarea taxelor, masura care ar fi sufocat economia", a adaugat Pasol.
Masura de reducere a cheltuielilor bugetare pare sa fie cea cu cel mai redus efect pentru bursa, in conditiile in care impactul este unul indirect, de reducere a consumului din partea populatiei bugetare, considera analistii.
"Era mai dramatic daca Guvernul opta pentru cresterea cotei unice si majorarea TVA. O astfel de masura ar fi avut efecte imediate si mai urate asupra bursei, in special prin alungarea investitorilor straini de pe piata locala", a explicat Tanase.
Brokerii apreciaza ca cel mai mare impact pentru piata locala o au principalele piete externe si in special pietele europene, care in aceeasi perioada au inregistrat corectii de peste 10%. Corectiile din regiune s-au inregistrat in conditiile in care temerile din zona euro, cu privire la incapacitatea de plata a unor state, s-au amplificat.
"Vedem tot felul de probleme ale statelor din Uniunea Europeana care par sa se acutizeze, in special in ceea ce priveste cresterea deficitelor si o eventuala incapacitate de plata. Astfel de stiri amplifica incertitudinile investitorilor straini. Pe termen mediu si lung ma astept fie la o continuare a corectiilor, fie in cel mai bun caz la o stagnare a preturilor", a mai spus Pasol.
Indicele american, Dow Jones a pierdut in acelasi interval peste 5,7 procente, iar in sedinta de vineri, indicatorul a consemnat o corectie intra-day chiar si de 10%, ulterior corectia fiind considerata o eroare a sistemului de tranzactionare.