Patriciu: Trebuie facute concedieri masive printre functionari

Autor: ZF 09.05.2010

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat duminica la PRO TV ca masurile economice anuntate de presedintele Basescu sunt luate "din disperare", fiind similare cu cele adoptate in comunism, recomandånd concedieri masive printre functionari si conducerea statului in stil corporatist.
"Evident, cea mai proasta alegere ar fi fost aceea a cresterii TVA si a impozitului direct pe venituri. O taiere egalitarista a tuturor lefurilor din sectorul bugetar si a pensiilor si a ajutorului de somaj nu este o solutie. (...) Este un expedient, pentru ca o masura luata pe picior, taind de la toata lumea la fel, ceea ce se intåmpla numai in comunism. Aceste masuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflatiei, pe care cei care au imaginat ideea o au", a spus Patriciu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV. El a calificat-o solutia presedintelui ca fiind "proasta", pentru faptul ca va restrånge consumul si va genera o contractare a economiei, precizånd ca solutia reala ar fi fost concedierea a 600.000 de functionari.
"Sigur ca aceasta varianta nu creste fiscalitatea, dar fiscalitatea ar fi trebuit scazuta. Dati-mi voie sa o denumesc un paliativ, pentru ca ea nu rezolva problema. Problema ar fi fost rezolvata daca cel putin 600.000 de functionari publici ar fi fost scosi din sistem, si atunci lucrurile ar fi avut un sens. (...) Solutia buna ar fi fost scaderea taxelor si concedierea celor care fac lucruri inutile", a adaugat liberalul. Intrebat daca aceste masuri elimina posibilitatea cresterii taxelor, omul de afaceri a infirmat, mentionånd ca exista pericolul cresterii impozitelor.

Statul a castigat "enorm" de pe urma Petromidia

Statul a castigat "enorm" de pe urma transformarii datoriilor Petromidia in obligatiuni, in 2003, in schimb, cand aceasta datorie a fost considerata "exigibila si introdusa in buget de guvernanti", s-a facut "o mare greseala", a mai spus Patriciu. Intrebat daca se simte responsabil pentru faptul ca statul a pierdut bani in afacerea din 2003 cand a transformat datoriile Petromidia catre stat in obligatiuni, iar acum noii proprietari nu au bani sa plateasca decat jumatate din sumele datorate, Patriciu a replicat ca statul a castigat "enorm" de pe urma acelor obligatiuni. "In afara de 260 mil. dolari dobanzi pe care le-a incasat pe parcursul acestor sapte ani de existenta a acestor obligatiuni, a mai incasat opt miliarde de dolari din taxele platite de Petromidia, mai mult de jumatate din pretul litrului de benzina reprezentand taxelele si impozite la stat. Aceste opt miliarde justifica solutia care a fost data atunci, nu de iertare de datorii, ci, dimpotriva, de transformare a datoriilor istorice ale Petromidia in obligatiuni convertibile", a spus omul de afaceri, adaugand ca "a fost o mare greseala cand aceasta datorie a fost considerata exigibila si introdusa in buget de guvernanti". Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze 2,4 mld. lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003.