Opozitia va face totul pentru a tranti in Parlament masura reducerii salariilor

Autor: Iulian Anghel 09.05.2010

Masurile de reducere a cheltuielilor sunt deocamdata pe hartie. Ele va trebui sa treaca de votul Parlamentului ca sa devina litera de lege si se vor lovi de impotrivirea PNL si a PSD. Cea mai fierbinte zi din acest an s-a consumat ieri in intalnirile succesive de la Palatul Cotroceni (presedinte - sindicate), la sediul partidelor (opozitia si reprezentantii FMI), la Guvern (Executiv-FMI) sau la Senat (Senat-FMI).

PNL: Fondul se astepta sa fim fericiti
Crin Antonescu, seful liberalilor, a sustinut dupa intalnirea cu delegatia FMI ca oficialii Fondului aveau sentimentul ca liberalii ar trebui sa fie fericiti ca nu au fost marite taxele. Or, sustin liberalii, taxele vor creste cat de curand, pentru ca masura reducerii salariilor si a pensiilor preconizata de Guvern nu este suficienta.
"Reprezentantii FMI aveau sentimentul ca noi liberalii ar trebui sa fim fericiti, deoarece nu au crescut taxele deocamdata. Este bine, cum am spus, ca nu au crescut taxele, dar nu suntem fericiti pentru ca scaderea sau cresterea taxelor nu sunt un scop in sine, ci sunt un mijloc pentru ceea ce credem noi ca trebuie sa fie dezvoltarea economica", potrivit lui Antonescu.
Ce sunt pentru liberali masurile anuntate? Crin Antonescu: "Sunt o plasare cinica si de o violenta fara precedent pe umerii celor mai fragili membri ai societatii a ceea ce inseamna rezolvarea pe hartie, deocamdata, a problemelor de deficit cu Fondul".
Seful liberalilor sugereaza ca, de fapt, Guvernul, prin masurile pe care ar urma sa le ia, nu a incheiat o perioada, ci abia a deschis-o: "Banii nu se dau de la Fond decat dupa ce aceste masuri anuntate de presedinte devin un fapt, cu alte cuvinte, dupa ce ele trec prin Parlament, dupa ce se angajeaza si presedintele, si dupa ce eventual se rezolva si problemele si cu Curtea Constitutionala."

PSD: Basescu transforma Romania intr-un SRL
Nici seful social-democratilor nu a fost mai putin dur cu puterea. Presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut dupa intalnirea cu reprezentantii FMI ca formatiunea sa se va opune masurilor prin care seful statutului, Traian Basescu, ar dori, a spus el, sa transforme Romania intr-un SRL, adica intr-un stat cu raspundere limitata fata de cetatenii sai. "Deja batalia in acest moment se da intre cei care il sustin pe Traian Basescu si masurile sale de dreapta si intre cei care, ca si noi, vor ca pretul pentru criza sa nu fie platit de cei care nu au beneficiat de cresterea economica, de cei care traiesc din salariu, pensie sau ajutorul de somaj. Ne vom opune masurilor prin care Traian Basescu vrea sa transforme Romania intr-un SRL, intr-un stat cu raspundere limitata fata de cetatenii sai", a spus Ponta.
Cine pe cine a solicitat la discutii? Pentru ca, pana la urma, vizita pe care Fondul a facut-o la sediile partidelor de opozitie a fost una de curtoazie, cu atat mai mult cu cat problema era deja transata. Insa, cum aratam, Guvernul trebuie sa treaca si testul Parlamentului pentru ca masurile sale sa intre in vigoare.
Ponta a afirmat ca apreciaza faptul ca delegatia FMI si a Comisiei Europene au solicitat sa se vada cu PSD, cu atat mai mult cu cat nici Guvernul, nici coalitia de guvernare si nici presedintele Traian Basescu nu au vrut sa discute cu opozitia pentru a gasi solutii comune.
"Faptul ca dialogul se poarta la solicitarea si prin intermediul FMI e un prim semn de lipsa de seriozitate si responsabilitate pentru modul in care Traian Basescu si coalitia sa incearca sa promoveze niste masuri extrem de dureroase. Nu ma feresc sa folosesc termenul de genocid social pe care Traian Basescu il pregateste pentru Romania", a mai spus Ponta.
Pe de alta parte, Ponta, a afirmat ca a aflat de la reprezentantii Fondului faptul ca, in ultimele trei luni, toate cifrele s-au schimbat in sens negativ, de la deficitul bugetar si pana la cresterea economica.
"Am aflat oficial care este situatia reala a bugetului Guvernului actual. Intre ianuarie si mai, deci in trei luni, toate cifrele s-au schimbat in negativ, incepand cu deficitul prognozat, cu cresterea economica care a disparut deja in primele trei luni. Aceste masuri nu aduc bani in plus la buget. Sunt bani pe care Guvernul nu ii are din cauza lipsei reformelor si a politicilor duse", a spus Ponta.

Senatul nu s-a lamurit

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat ca din discutiiile cu FMI nu a reiesit un raspuns concludent si coerent privind relansarea economica, pastrarea locurilor de munca sau repornirea creditarii.
"Nu am avut un raspuns concludent si cred ca nimeni nu poate sa spuna in acest moment daca aceste masuri vor contribui la relansarea economica si la pastrarea locurilor de munca. In evaluarile pe care noi le-am facut, aceste masuri vor duce la o contractie economica suplimentara, la un somaj suplimentar, inclusiv in sectorul privat", a spus Geoana.
El a aratat ca nu a existat un raspuns coerent nici in privinta repornirii creditarii. "Nu am avut un raspuns coerent cu privire la repornirea creditarii de catre bancile din Romania. Acest lucru intarzie in pofida scaderii brutale, accelerate si pozitive a dobanzii de referinta a BNR", a spus Geoana. Ca si Ponta, Geoana a accentuat ca partidul sau nu va vota in parlament masurile de reducere a salariilor.