Basescu avertizeaza: Daca nu se reduc salariile bugetarilor, vom avea nevoie de un nou credit. Numai in acest an trebuie sa platim in contul datoriei anterioare 10 mld. euro

Autor: Iulian Anghel 09.05.2010

Noua tinta a deficitului bugetar este de 6,8% din PIB, cu aproape un miliard de euro mai mult decat cea bugetata.



Presedintele Traian Basescu a justificat ieri dupa intalnirea cu sindicatele masura reducerii salariilor: daca nu se intampla acest lucru, in 2010 ar trebui sa luam un alt imprumut iar pana a ajunge in situatia Greciei nu este decat un pas.
Basescu s-a mentinut pe pozitie: toate salariile vor fi reduse cu acelasi procent.
Masurile anuntate de presedinte sunt, se pare, si varianta agreata de FMI. Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului, a tinut insa sa afirme clar ca varianta a fost oferita de partea romana. "Pachetul complet asupra caruia vom conveni va fi public dupa acordul final, dar ceea ce a anuntat presedintele Basescu a fost un set foarte ambitios pentru reducerea cheltuielilor. Romania are nevoie acum de masuri ambitioase." Prin aceste masuri Guvernul spera sa taie cheltuielile cu peste 3 mld. euro.
Ieri a fost cea mai fierbinte zi a acestui an pentru putere, opozitie si sindicate. Sindicatele au anuntat, dupa intalnirea de la Cotroceni cu seful statului, ca nu renunta la protestele anuntate. Partidele de opozitie, PNL si PSD, care au primit la sediul lor vizita delegatiei FMI, au anuntat ca refuza in continuare masura reducerii salariilor la stat cu 25% si a pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15%.
Noua tinta de deficit bugetar pentru 2010 este de 6,8% din PIB fata de 5,9% cat era anterior. "Vom anunta detaliile intelegerii cu Guvernul maine, mai avem cateva cifre aditionale pe care sa le lucram cu ministrul finantelor si doar la sfarsitul intalnirii din aceasta dupa-amiaza (ieri - n. red.) vom putea sa spunem care e tinta pentru deficit", a spus Franks.
Basescu a sustinut ieri ca unul dintre obiectivele programului convenit de Guvern cu FMI este reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat, precizand ca, in urma datoriilor contractate de Romania din 2007 si pana in 2009, trebuie platite peste 10 mld. euro anul acesta si ca numai in 2010, urmare a creditelor angajate in anii anteriori, trebuie platite dobanzi de peste 1,8 mld. euro.
Pentru oamenii de afaceri faptul ca nu a crescut TVA si cota unica a reprezentat cea mai buna veste.