MarketWatch: UE a nimerit-o in sfarsit cu pachetul de salvare. Un veritabil contra-atac la rechinii care "au mirosit sange" in Mediterana

Autor: Radu Racu 10.05.2010

Dupa incercari repetate care au dezamgit pietele si masuri luate doar pe jumatate, planul de 750 de miliarde de euro anuntat luni de Uniunea Europeana reprezinta un veritabil contra-atac impotriva speculatorilor pe titluri de stat care au "mirosit sange" in Mediterana, scrie MarketWatch.

Marimea totala a programului, combinata cu reactivarea liniilor swap pe moneda americana, precum si disponibilitatea Bancii Centrale Europene de a cumpara bonduri guvernamentale au spulberat multe tentative de specula.

Unul din factorii pe care probabil speculatorii l-au omis in atacul asupra Greciei, Portugaliei si Spaniei este ca Europa, la nivel colectiv, a dispus intotdeauna de bani. La un deficit de 6,3% din PIB, zona euro nu risca atat de mult precum SUA sau Japonia. Problema se punea sa scoata banii din Germania si celelalte state bogate si sa-i redirectioneze catre tarile atacate.

Procesul de salvare, in ciuda nemultumirii statelor din nordul continentului, se desfasoara acum pentru simplul motiv ca Germania nu putea pur si simplu sa stea confortabil, in timp ce euro se deprecia dinspre zona periferica a spatiului monedei unice, comenteaza Market Watch.