Rusia vrea sa puna mana pe cel mai de pret activ al Ucrainei

Autor: Catalina Apostoiu 10.05.2010

Rusia vrea sa devina operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina si sa achizitioneze active din domeniul energiei si transportului din republicile baltice, scrie Bloomberg.
Un document obtinut de revista Newsweek, pregatit de ministerul rus de externe, prezinta agenda ministerului privitoare la relatiile cu 61 de tari. Presedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat documentul.
Operarea sistemului ucrainean de transport al gazelor si crearea unui consortiu international in domeniul gazelor reprezinta o misiune strategica pentru Rusia, scrie revista. Kremlinul incearca, de asemenea, sa incheie contracte pe termen lung pentru livrarea de combustibil nuclear catre centralele Ucrainei. Membrele UE isi pierd interesul legat de investitii in tarile baltice, iar preturile activelor sunt in scadere, astfel incat Rusia ar trebui sa ia in considerare achizitia de companii in regiune, se mai arata in document.
Rusia doreste sa incheie proiecte in crestere in domeniul energiei, transportului si tehnologiei cu Germania, Franta si Italia. Rusia ar vrea, de asemenea, sa aiba acces la tehnologiile nucleare americane, sa atraga investitii si sa convinga SUA sa ridice sanctiunile impuse companiilor ruse pentru cooperarea cu Iranul si Siria.
Agenda privitoare la intarirea relatiilor cu Vestul este rezultat al crizei de mijloace financiare pentru mondernizarea economiei ruse, se arata in documentul citat de Newsweek.