Bancherii, carduri de credit cu vizite la muzeu

Autor: Ciprian Valentin Botea 10.05.2010

Bancherii incearca sa vanda carduri de credit sau sa-si convinga clientii sa utilizeze mai des aceste produse prin bonusuri la cumparaturi sau vizite gratuite la muzeu, in timp ce dobanzile raman foarte piperate.
Raiffeisen, unul dintre jucatorii de top zece, permite posesorilor de carduri de credit sa cumpere produse in rate fara dobanda din magazine care au semnat un parteneriat cu banca in acest sens. Cumparaturile pot fi achitate in trei pana la 12 rate egale cu dobanda zero cu conditia ca rata lunara sa fie platita integral pana la data scadenta.
In cadrul acestei promotii, care se deruleaza pana la sfarsitul anului, pot fi cumparate produse cu o valoare de pana la 40.000 de lei sau 10.000 de euro, din magazine de imbracaminte, bijuterii sau electronice. Dobanda standard pentru cardul de credit de la Raiffeisen este de 28% pe an.
Sistemul ratelor fara dobanda pentru cumparaturile cu cardul de credit a fost lansat initial in Romania de Credit Europe Bank, fosta Finansbank, si utilizat ulterior si de Garanti Bank, o alta banca de origine turca. Cele doua banci au impreuna un portofoliu de peste 400.000 de carduri de credit, adica o cincime din totalul cardurilor emise de bancile locale. Dobanda standard pentru cardurile de credit emise de Credit Europe si Garanti de paseste 27% pe an.
In acelasi timp, americanii de Citibank ofera clientilor posesori de carduri de credit posibilitatea de a intra gratuit in 15 muzee din Bucuresti si alte cinci orase din tara. Do banda la creditul oferit pe acest card este de aproape 28% pe an.