Cota unica si TVA sunt inca in pericol. Romania trebuie sa reactiveze privatizarile

Autori: Doina Anghel , Claudia Medrega 10.05.2010

Romania ar putea ramane in recesiune si in acest an si nu va scapa de majorarea impozitelor, daca masurile de reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor decise de Guvern nu vor da roade in urmatoarele luni, potrivit memorandumului suplimentar de intelegere convenit cu FMI.
Totodata, Romania va avea nevoie de reactivarea programului de privatizare, CFR Marfa fiind pe lista de privatizari.
Ministerul Economiei va scoate la vanzare o buna parte din companiile de stat, pe lista scurta fiind Termoelectrica, care fie va fi vanduta, fie va fi inchisa, si CFR Marfa, plus alte 18 companii mici, conform memorandumului. Documentul nu precizeaza sumele care ar urma sa fie obtinute din aceste privatizari.
Totodata, se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, sa plateasca o taxa de solidaritate.
Cabinetul Boc se angajeaza sa ia masuri suplimentare, "inclusiv de majorare a impozitelor si taxelor", daca reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si concedierile care vor incepe in acest an vor fi insuficiente pentru a reduce tinta de deficit pentru 2010, se spune in memorandum. Guvernul s-a mai angajat sa anuleze pensionarile anticipate si sa controleze cu strictete pensionarile de invaliditate pentru a reduce din cheltuieli, potrivit aceluiasi document.
"Romania este in situatia de a nu putea sa plateasca obligatiile asumate. Pensiile si salariile trebuie ajustate. Trebuie gasit mecanismul legal. Masurile trebuie sa intre in vigoare inainte de intalnirea board-ului FMI din iunie. Urmatoarea transa va depinde de implementarea pachetului de masuri de catre autoritatile romane. Calendarul nostru normal este de a merge in board-ul FMI la sfarsitul lunii iunie", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la incheierea vizitei de evaluare.
Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare. Daca implementarea masurilor agreate cu Guvernul va intarzia foarte mult, Franks a spus ca nu exclude posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulate, respectiv a cincea si a sasea.
Potrivit memorandumului suplimentar, fondul de salarii va fi limitat. Guvernul si-a mai stabilit un buget fix pentru salarii in 2011, de 39 mld. lei, si sustine ca a concediat 20.000 de persoane de la stat in acest an. Politica de disponibilizari in sectorul public va continua in perioada urmatoate, paralel cu introducerea standardelor de cost astfel incat sa se reduca nivelul cheltuielilor.
"Este foarte clar. In ultimii trei ani, intre 2006 si 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajati. Pe termen mediu trebuie sa revenim aici. Nu e nevoie sa se faca intr-un singur an, reducerea poate fi facuta pe o perioada de mai multi ani. Va exista o reducere progresiva. Nu vor exista disponibilizari rapide", a mai spus Franks.
In scrisoarea de intentie nu este specificat numarul de salariati care trebuie disponibilizati in acest an, dar reducerea este implicita, urmand sa reprezinte baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor, potrivit reprezentantului FMI.
Franks a tinut sa precizeze ca FMI nu a impus alernativa reducerii salariilor si pensiilor. "Masura a fost aleasa de Guvern, dar are sprijinul FMI. Va inversa tendinta de crestere a cheltuielilor din anii trecuti si va pregati terenul pentru reintoarcerea la o sustenabilitate a cheltuielilor publice, o situatie fiscala mai echilibrata si relansarea cresterii economice."
FMI nu exclude continuarea recesiunii si in 2010, proiectia institutiei financiare internationale plasandu-se acum intre 0% si o contractie de 0,5%. "Romania a fost afectata puternic de criza financiara globala. Cadrul macroeconomic a fost afectat de recuperarea mai lenta din Europa, dar isi va reveni in 2011. Proiectia noastra pentru evolutia economiei in 2010 se afla acum intre 0% si o contractie de 0,5%. In 2011, economia ar putea sa creasca cu 3,6%."
Franks a spus ca relansarea economica s-a lasat asteptata, datele pentru primele luni din acest plasandu-se sub asteptarile FMI. "Sunt vremuri dificile pentru Romania. Este nevoie de masuri ferme pentru a evita ca Romania sa fie afectata grav de furtunile economice care afecteaza alte parti ale Europei si pentru a aduce politicile economice pe calea cea buna."

Impozitare extinsa, reluarea privatizarilor si noi modificari in legislatia muncii
Masurile fiscale vor fi calul de bataie al reformelor in perioada urmatoare. In noua scrisoare de intentie catre FMI cea mai mare parte a angajamentelor asumate de Guvern vizeaza sectorul fiscal. In acelasi timp, autoritatile promit reactivarea "in mod agresiv" a programului de privatizare, fiind vizate companii din industrie, energie, transport, turism si agricultura in frunte cu CFR Marfa.

Decizii pentru mai multi bani la buget

Reactivarea "agresiva" a programului de privatizare

Atac la frauda fiscala

Din nou despre reforme in sanatate

Inca un set de modificari la Codul muncii