Zi istorica la BVB: indicele BET a castigat ieri 11%. Cum au trait investitorii de pe Bursa ultima saptamana

Autori: Roxana Pricop , Vlad Anastasiu 10.05.2010

Bursa de la Bucuresti le-a adus ieri investitorilor cele mai mari castiguri intr-o singura zi din istorie, actiunile celor mai mari zece companii listate, cuprinse in indicele BET, castigand in medie 11%, in timp ce SIF-urile au urcat cu peste 13%. Cresterea de ieri vine dupa o saptamana de scaderi dramatice, care s-a incheiat vineri cu vanzari masive, care au dus indicii in jos cu 14% fata de saptamana precedenta. Pentru investitorii cu nervii buni si stomacul tare, care au avut curajul sa cumpere vineri, evolutia de ieri a Bursei s-a tradus in castiguri duble fata de dobanda bancara pe un an.
Putini au fost cei care s-au asteptat la explozia de ieri a cotatiilor, cand actiuni precum cele ale firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK) sau ale constructorului Condmag Brasov (COMI) au crescut cu peste 17%. Toti investitorii au stat insa lipiti de ecranele de tranzactionare ale burselor externe si au importat pe bursa de la Bucuresti exuberanta investitorilor de pe pietele europene, care au inregistrat la randul lor cresteri istorice. Bursa de la Paris a castigat peste 8%, in timp ce pietele din Spania sau Italia au urcat cu peste 10%.
Cum si-au adaptat investitorii locali strategiile de investitii astfel incat sa transforme cea mai agitata saptamana din ultimul an pe Bursa in profit si ce asteptari au ei pentru perioada urmatoare.

Dan Popovici, director de investitii la societatea de administrare a investitiilor OPT Asset Management, cu active nete in gestiune de circa 140 mil. lei:
Nu tin minte sa mai fi vazut astfel de cifre privind cresterile cotatiilor actiunilor. Pietele de actiuni sunt foarte volatile acum, iar comportamentul investitorilor este caracterizat de o sensibilitate ridicata, motivata si de teama unei evolutii in W a pietelor. Aprecieri de peste 10% vedem si pe pietele externe, nu doar pe piata locala, chiar daca sunt mult mai lichide decat piata locala. Am asistat astazi la un optimism exagerat al investitorilor alimentat de deciziile luate la nivel european, precum cea a infiintarii unui fond de stabilizare a zonei euro, fapt care a alimentat aprecieri fara precedent ale actiunilor.
Masurile de reducere a deficitului bugetar agreate de guvernul local cu FMI nu au inca un impact asupra pietei, efectele vor fi resimtite pe termen mediu si lung. La fondurile pe care le administram, am facut mici achizitii in deschiderea sedintei de azi (luni, 10 mai - n. red.), in conditiile in care la fondul de actiuni OPT AvantisRO nu am vandut pe scaderile de saptamana trecuta.

Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare a investitiilor SIRA, cu active nete de 5 mil. lei in gestiune:
Pe o astfel de piata, cu o volatilitate periculos de ridicata, este bine sa stai deoparte. La fondurile pe care le administram, am luat pozitii short pe indicii externi, vanzand euro contra dolari si vanzand pe indicii americani. Cred ca asistam in prezent la o reintrare intr-o piata bear, care poate dura pana la doi sau trei ani. Aprecierile de astazi au fost generate de un rebound tehnic, de o rascumparare a actiunilor care au fost vandute emotional saptamana trecuta. Ma astept ca in perioada urmatoare sa inceapa un sell-off puternic daca marii investitorii de pe bursa locala nu au inceput inca sa vanda.

Stefan Tomuta, inginer din Deva si investitor pe Bursa din anul 2005:
Am stat departe de piata in aceste zile, pentru ca mi-e neclar ce se intampla. Nu inteleg care sunt fundamentele scaderilor de saptamana trecuta si nici ale aprecierilor de astazi, este o piata mai mult pentru speculatori.
Marius Motogna, investitor de nivel mediu pe piata de capital:
Caderea de saptamana trecuta a fost fortata, nu a avut fundamente reale, ci a fost determinata de speculatiile fondurilor de investitii. Am crezut ca este o scadere artificiala, astfel ca am cumparat saptamana trecuta actiuni lichide: SIF Oltenia, Condmag, Electromagnetica, Prospectiuni, chiar daca sunt un investitor specializat in plasamente mai putin lichide. Consider ca am cumparat actiuni subevaluate, nu m-am speriat de scaderi. Azi am facut doar o singura cumparare, am si serviciu si nu pot sta foarte mult conectat la piata.

Niculae Lehman, investitor pe bursa si client al societatii de brokeraj IFB Finwest
Ma asteptam la o scadere, dar nu asa de dura cum a fost saptamana trecuta. Am intrat in piata miercuri, joi si vineri si am cumparat binisor. Am luat cu teama insa, am cumparat la jumatate din cat voiam. M-au surprins aprecierile puternice de astazi. Ma asteptam la o revenie in jur de 4-5%, dar au contat extrem de mult masurile anuntate la nivel european.
Probabil ca piata va mai creste si maine (marti, 11 mai - n.red.), dar maine deja vreau sa vand. La noi ca la nimeni: cand toata piata e pe rosu toata lumea vinde, cand e pe verde toata lumea se inghesuie la cumparare. E greu sa inoti contra curentului. Si astazi mi-am zis ca nu vand, dar tot am scos niste pachete in piata.
Se pot face bani multi pe piata locala, dar iti trebuie mai mult decat curaj. Iti trebuie si fler si putin noroc. Cine s-ar fi gandit vineri, spre exemplu, ca Turbomecanica va creste astazi cu 15%, dupa scaderea de 14% de saptamana trecuta.

Dan Catalin Moisescu, investitor pe piata locala de capital si client al Intercapital Invest:
In ultima saptamana aveam investitii in piata, dar nu am iesit la vanzare. De altfel am intrat la cumparare joi si vineri. Cei care au cumparat la sfarsitul saptamanii trecute ies la vanzare acum sau maine cel mai tarziu. Pe piata romaneasca se poate orice, in conditiile in care este pur speculativa. In orice caz ma astept in continuare la cresteri pe piata locala, iar un target de pret pentru titlurile SIF Oltenia spre exemplu il vad la 2,5 lei/unitate.
In momentul de fata ai nevoie de foarte mult curaj ca sa intri in piata, in conditiile in care falimentul Lehman Brothers este inca in memoria investitorilor si seamana cu un eventual faliment la nivel de stat, tot pe fondul incapacitatii de plata a datoriilor. Sa intri la cumparare este de fapt o batalie psihologica pentru oricare investitor pentru ca seamana foarte mult cu jocul la cazinou.