Exclusiv online: Sunt romanii pregatiti sa investeasca in fonduri mutuale?

Autor: Roxana Pricop 11.05.2010

Dupa zece ani de la colapsul FNI, principalele investitii ale romanilor raman economiile in depozitele bancare. Lipsa de incredere, o intelegere deficitara a industriei alaturi de veniturile financiare modeste tin romanii inca departe de unul dintre cele mai populare instrumente de investitii: fondul mutual.

Industria fondurilor mutuale a petrecut ultimul deceniu incercand sa recupereze din efectele devastatoare ale colapsului FNI. Numarul de investitori afisat de industrie la finele lunii aprilie, de circa 190.000 de persoane, reprezinta doar jumatate din cele peste 373.000 de persoane care aveau plasamente in fondurile mutuale la finele lunii aprilie 2000. Un sondaj online realizat de Ziarul Financiar la care au participat circa 560 de persoane, arata ca 48% dintre respondenti spun ca nu au incredere in fondurile mutuale.

O intrebare la care administratorii de fonduri gasesc cu greu raspuns este "de ce se schimba atat de greu perceptia romanilor despre fonduri mutuale, cand ultimii zece ani au adus industriei de fonduri mutuale schimbari radicale ce fac imposibila repetarea unui episod FNI". Cele peste 50 de fonduri mutuale din piata beneficiaza acum de un cadru strict de supraveghere si reglementare, actualizat dupa directivele Uniunii Europene, de intrarea marilor administratori internationali de fonduri, precum Erste, Raiffeisen si Pioneer, care au adus un plus de credibilitate pietei locale. Mai mult, administratorii de fonduri au obligatia de a raporta semestrial si anual investitiile pe care le fondurile administrate, afisand zilnic pe site-ul propriu cotatiie zilnice ale unitatilor de fond si orice alte modificari in strategia de comisioane sau investitii, dupa ce acestea au fost avizate de arbitrul pietei de capital.

Spre deosebire depozitul bancar, traditionalul adapost al economiilor romanilor, fondul mutual expune investitorul la un risc (de la minim in cazul fondurilor monetare spre maxim in cazul fondurilor care investesc in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti) si nu ii garanteaza castigurile. Mai mult, performantele anterioare ale fondului nu reprezinta garantii pentru cele viitoare. Iata de ce o investitie intr-un fond mutual trebuie sa ia in calcul: orizontul de investitii (cat timp este dispus investitorul sa astepte pentru inregistrarea unui anumit randament/castig), apetitul pentru risc (cat este dispus investitorul sa piarda din suma investita. Daca raspunsul este "nimic", atunci fondul mutual nu este alegerea corecta), comisionul de administrare (cu cat este platit administratorul pentru ca fondul sa atinga o anumita performanta), comisionul de subscriere (cat plateste investitorul pentru a investit intr-un fond) si comisionul de retragre (cat plateste investitorul pentru a isi retrage banii dintr-un fond).