Faceti orice, dar nu taiati de la copii si batrani

Autor: Sorin Pâslaru 11.05.2010

Cand ajungi sa tai pensii de 700 de lei cu 15% pentru economii, iar mii de nou-nascuti sa plece din spitale nevaccinati pentru ca in Ministerul Sanatatii este vraiste, cum se intampla acum, nu inseamna nici ca esti de dreapta, nici ca relansezi economia, nici ca faci reforme pentru a nu fi un "stat social".

Nu mai inseamna nimic. Inseamna doar ca cei tineri, cei maturi, cei activi nu mai pot sa-si creasca copiii si sa isi intretina varstnicii. Inseamna extinctia. Inseamna scaderea populatiei. Ceea ce se si intampla, cu 166 de romani zilnic, asa cum a comunicat ieri Statistica.

Si mai inseamna ceva: ca incercarea de a opri in sfarsit risipa din sectorul public poate fi subminata de catre cei care vor incerca sa-si conserve privilegiile chiar prin scoaterea in fata a acestor situatii, cu adevarat inacceptabile.

Contextul actual trebuie folosit in sfarsit pentru a pune ordine in salarizarea atat a bugetarilor, cat si a numarului de salariati din administratia publica, care a scapat de sub control in ultimii cinci ani.

Pentru a scapa de bugetarii in plus, este simplu: se ia schema de personal din 2005, se compara cu situatia din 2010 si se ajusteaza la nivelul din 2005. Spre exemplu, in 2005 erau 170.000 de angajati in administratia publica, acum sunt 230.000. Luati birou cu birou, in primarii si ministere, si taiati pana la nivelul din 2005. Simplu.

Taierile de cheltuieli de acum inseamna de fapt esecul legii salarizarii unitare, care ar fi trebuit sa reduca risipa cheltuielilor cu salariile si sa imbunatateasca nivelul de salarizare al profesorilor si al medicilor comparativ cu cel al functionarilor si politistilor. Ziarul Financiar a scris inca de la inceputul anului ca economiile obtinute prin legea unica a salarizarii erau infime: doar 0,1% din PIB. Din start bugetul a fost construit gresit. Legea salarizarii unitare si cea a reducerii numarului de agentii nu au avut niciun efect. Doar au mimat restructurarea.

Acum este insa in sfarsit prilejul pentru alinierea tuturor salariilor din sistemul bugetar la cel mai mare salariu, al presedintelui, si in continuare este de neinteles de ce se tot invart in jurul cozii si nu iau aceasta hotarare. Cand actuala putere a facut legea unica a salarizarii, absolut salutara, nu a redus salariile la bugetarii care castiga mai mult decat presedintele Romaniei, adica 7.200 de lei lunar, de 12 ori salariul minim pe economie.

Motivatia: ca nu se puteau scadea salariile aflate in plata si ca puteau fi doar inghetate astfel incat presedintele sa ii ajunga din urma prin cresteri pe cei aflati acum inaintea sa, in 5-7 ani. O enormitate. De exemplu, in mod aiuritor, seful institutiei de paza a presedintelui, adica SPP, castiga si castiga in continuare dublu fata de presedinte. Adica paznicii sunt mai importanti decat cei paziti.

Aici se duc de fapt cei mai multi bani pentru cheltuielile salariale bugetare: pe plata si pensiile paznicilor, adica ale angajatilor din Ministerul de Interne si din serviciile secrete. Impreuna, cheltuielile bugetare salariale si de pensii speciale ale acestora reprezinta 3 miliarde de euro.

Este de presupus ca, in acest moment, exista peste 100.000 de bugetari din cei 1,36 milioane care castiga peste presedinte. La un salariu mediu net de 8.000 de lei (2.000 de euro) rezulta cheltuieli totale ale statului pe fiecare astfel de salariu de 16.000 de lei (4000 de euro). In total, pentru 100.000 de bugetari "de lux", inseamna 4,8 miliarde de euro pe an din cele 11 miliarde de euro cheltuieli ale statului cu salariile bugetarilor. Taierea drastica a acestor salarii ar face de doua ori mai mult economii la buget decat tot ceea ce se prognozeaza acum.

Si inca treaba nu ar fi terminata astfel.

Ziarul Financiar face o propunere simpla pentru reforma bugetarilor, sub numele "Bugetarii la control": publicarea numelui, a functiei si a venitului lunar ale fiecarui angajat de la stat pe site-ul institutiei unde este angajat, data angajarii si felul cum a fost angajat, precum si obligativitatea ca angajarile sa fie facute doar prin concurs, anuntat cu 30 de zile inainte pe site-ul institutiei si pe un site special construit, e-angajari_guvernamentale.

Deriva institutionala trebuie oprita. Pentru ca daca mai continua, in curand se va pune problema: de ce sa nu facem o lege a lustratiei nu pentru cei care au lucrat in regimul comunist, ci pentru cei care au fost platiti din bani publici in ultimii 20 de ani! Ca numai pentru subminarea acestei economii se vede ca actioneaza! Si sunt unii care sunt platiti de 20 de ani NEINTRERUPT din bani publici, care dau lectii in continuare de la tribuna despre cum trebuie condusa aceasta tara. Nu ar putea sa mai ia o pauza?