Analistii: Economia a scazut cu 3,4% in T1

Autor: Claudia Medrega 11.05.2010

Economia a ramas in recesiune in primul trimestru, PIB-ul coborand cu 3,4% in termeni reali comparativ cu aceeasi perioada din 2009 si cu 0,5% fata de ultimul trimestru de anul trecut, conform estimarilor analistilor.

Romania continua sa se zbata in recesiune, revenirea cresterii economice trimestriale in teritoriul pozitiv amanandu-se, cel mai probabil, pentru a doua jumatate a anului.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul s-a redus in primul trimestru cu 0,5% fata de trimestrul patru din 2009, potrivit unui sondaj intern realizat de Asociatia analistilor financiar-bancari din Romania.

Desi in martie au aparut semnale pozitive din economia reala, acestea nu au reusit sa compenseze evolutia slaba din lunile precedente.

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagiti de cifrele privind productia industriala, comertul si constructiile pe februarie, care au continuat sa consemneze scaderi. In consecinta, au revizuit in jos estimarile privind cresterea economica in acest an, la sub 1%.

Pentru intregul an FMI estimeaza acum o stagnare a economiei, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%.

In aprilie FMI a revizuit prognoza pentru acest an la 0,8% fata de estimarea anterioara de 1,3%.