Astra rastoarna clasamentul asigurarilor si urca pe locul 1

Autor: Angela Placinta 11.05.2010

Primul trimestru din acest an a adus o rasturnare a clasamentului pietei asigurarilor: Astra, compania omului de afaceri Dan Adamescu, a urcat pe primul loc, dupa ce anul trecut a fost pe locul patru.

Compania lui Adamescu a inregistrat prime brute subscrise de 330 mil. lei (80 mil. euro) in primele trei luni, in timp ce liderul pietei de anul trecut, Allianz-Tiriac, a inregistrat subscrieri de 274 mil. lei.

Pentru a castiga cota de piata, Astra a apasat puternic pedala asigurarilor RCA (raspundere civila auto obligatorie), ceea ce i-a adus o crestere de 66%, in timp ce ceilalti asiguratori din top cinci au inregistrat scaderi chiar si de 30%.

Primul trimestru al anului nu este insa intotdeauna reprezentativ: in primele trei luni din 2009 si Omniasig a fost lider al pietei, devansand Allianz-Tiriac, dar pana la sfarsitul anului a coborat inapoi pe locul doi.

Astra a crescut pe RCA deoarece a redus preturile pe anumite segmente de clienti, chiar daca RCA s-a dovedit a fi o linie de business neprofitabila. "Incasarile noastre au fost impulsionate de RCA, ne-am pozitionat pe anumite segmente de piata, in special pe persoane fizice, cu preturi convenabile, dar nu cele mai mici din piata", afirma Radu Mustatea, directorul general al Astra.