Sindicatele fac presiuni pentru oprirea restructurarilor. Presedintele: Acum sau mai tarziu, trebuie sa taiem

Autor: Doina Anghel 11.05.2010

"Nimic nu e batut in cuie", a fost concluzia intalnirii de ieri de la Parlament dintre presedintele Traian Ba sescu, patronate si organizatiile sindicale, seful statului asigurandu-i pe sindicalisti ca va chema din nou la Bucuresti misiunea FMI daca memorandumul al carui draft a fost publicat ieri in presa nu va fi acceptat de Consiliul Economic si Social.

Sindicalistii sustin ca presedintele a fost de acord ca Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii sa analizeze varianta reducerii in trepte a salariilor si pensiilor, in functie de nivelul veniturilor.

"La salarii ar putea fi aplicata o reducere de 25% pe intreg fondul salarial, iar in interiorul alocarii sumelor pe individ vor fi aplicate diminuari diferentiate, in vreme ce pentru pensii s-ar putea ajunge la reduceri de doar 10-12%, fata de 15%, cum a anuntat initial presedintele", a declarat dupa intalnirea cu seful statului Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

De altfel, presedintele insusi a afirmat ca "orice se poate renegocia", intrebat daca me morandumul cu FMI va fi modificat. "Sigur, oricand se poate relua negocierea (...) dar vreau sa stiti ca este o chestiune de timp si oricum trebuie sa raspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a spus Basescu.

Printre variantele de reducere a deficitului bugetar - prognoza FMI a aratat ca acesta va creste la 9% daca nu va fi luata nicio masura - a fost si cea a cresterii cotei unice de impozitare si a TVA, insa Executivul a preferat sa mearga pe taierea salariilor si a pensiilor. FMI a subliniat ieri ca Guvernul a avut la indemana mai multe optiuni, dar ca s-a concentrat pe reducerea cheltuielilor. "Guvernul se regasea intr-o situatie dificila, pentru ca prognoza revizuita de deficit pentru 2010, fara nicio masura, arata un deficit de 9% din PIB. Deci era nevoie de masuri se rioase. Au fost mai multe posibilitati din care ar fi putut alege autoritatile - diverse variante care vizau simultan atat masuri pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli - dar decizia lor a fost sa se bazeze aproape exclusiv pe reducerea cheltuielilor publice", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, intr-un interviu publicat pe site-ul institutiei.

Acordul suplimentar cu FMI, care prevede reduceri semnificative ale salariilor si pensiilor, concedieri si privatizari, ar urma sa treaca prin Guvern doar dupa ce va fi aprobat de Consiliul Economic si Social (CES), structura din care fac parte reprezentantii Guvernului, ai sindicatelor si ai patronatelor. Sedinta CES este programata pentru vineri, adica dupa sedinta de guvern de azi.

Scrisoarea suplimentara de intentie trebuie aprobata de Guvern si de Parlament, iar amanarea finalizarii documentului ar insemna ca Romania nu va mai avea bani de pensii si de salarii incepand din luna iunie, a sustinut Cezar Coraci, presedintele asocia tiei patronale UGIR 1903, dupa discutiile de trei ore si jumatate cu presedintele Basescu.

"Eu nu va pot spune decat ceea ce stim noi de la discutia directa dintre patronate si FMI. Lucrurile au fost extraordinar de clare, acel deficit suplimentar de 3% trebuie compensat incepand din luna urmatoare, deci Fondul nu ne-a dat nicio sansa. Nu discutam de planuri de restructurare care sa mai poata sa-si permita sa astepte o luna-doua-trei-cinci. Ni s-a cerut ca masurile pe care le luam sa fie masuri cu impact imediat si cu aplicabilitate imediata si acest lucru inseamna ca, practic, in termenii decisivi, memorandumul, scrisoarea aceea de intentie, nu poate fi modificata", a spus Coraci.

Sindicalistii au reactionat violent la discutiile de ieri, cerand demisia Guvernului, spun surse care au participat la discutii si au admis la final ca a fost un dialog "dur".

Partidele de opozitie, PNL, PSD si PC, care au fost invitate la discutiile de ieri, au refuzat sa participe.

Filmul zilei