Exclusiv online: Bursa a revenit puternic pe scadere. Minus 5,1% pe BET, SIF-urile au pierdut 4%

Autor: Vlad Anastasiu 12.05.2010

Bursa de la bucuresti a inchis sedinta de marti in scadere pronuntata la nivelul indicilor din piata, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, care a coborat cu 5,1% fata de cotatia de luni. Luni, piata locala a inregistat cele mai mari cresteri din istoria bursei, de peste 11% pe BET pe fondul entuziasmului extern cu privire la planul Uniunii Europene de salvare si stabilizare a monedei europene.

Corectia indicelui BET s-a datorat in principal scaderilor titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au pierdut 8,1% si respectiv 3,5% fata de referinta.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere a fost conseamnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu aproape 6% fata de referinta. Titlurile SIF Olteania (SIF5) au inregistrat si de aceasta data cel mai mare rulaj din piata, de peste 11,5 mil. lei. Actiunile au pierdut insa 4,4% fata de cotatia de luni. Rulajul de ieri a depasit 8,8 mil. euro.

Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK) au consemnat una dintre cele mai mari scaderi din piata, de 6,3%, cotatia titlurilor societatii de intermediere coborand la nivelul de 0,3 lei/unitate.

In sectorul energetic, actiunile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au inregistrat de asemenea scaderi, de 5,8% si respectiv 5,4% fata de referinta. Cea mai redusa scadere din sector a fost inregistrata de actiunile Transelectrica (TEL), care au coborat cu doar 0,6% fata de cotatia de luni. Indicele de profil BET-NG a pierdut astfel 4,1% fata de cotatia de referinta, coborand la nivelul de 720 de puncte.

Corectia de pe piata locala vine pe fondul revenirii pe minus si a principalelor piete europene, care la fel, in sedinta de luni au inregistrat cresteri istorice. Astfel, aproape de inchidere indicele paneuropean Euro Stoxx 50 pierdea 2,2%, cea mai mare scadere din regiune fiind inregistrata de indicele britanic FTSE 100, de 1,9%.

Indicele american Dow Jones pierdea in debutul sedintei de marti 0,4%, coborand sub nivelul de 10.700 de puncte.