BULETIN DE STIRI/ Bucureştiul se pregăteşte de Marele Bal Interbelic

Autor: Pop Ioan 12.05.2010
Gongul de vineri pentru festCO 2010
Spectacolul "Identităţi", regizat de Victor Ioan Frunză, va deschide Festivalul Comediei Româneşti - festCO -, care se desfăşoară intre 15 şi 22 mai, in Capitală, in organizarea Teatrului de Comedie din Bucureşti. Timp de o săptămână, spectactorii vor putea vedea pe scenele sălilor Teatrului de Comedie - Sala Mare, Sala Studio şi Sala Nouă -, dar şi la Teatrul Act şi Teatrul Naţional, spectacole montate pe texte ale unor autori români: I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Eugen Ionescu, V.I. Popa, Matei Vişniec, Dumitru Solomon, Adrian Lustig, Mimi Brănescu, Peca Ştefan. Selecţia cuprinde reprezentaţii semnate de regizorii Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Kincses Elemer, Horaţiu Mălăele, Lucian Sabados, Ţino Geirun, Claudiu Goga, Vlad Massaci, Zalan Zakarias, Ana Mărgineanu, Alex Mărgineanu, Radu Popescu. Din Bucureşti sunt prezente in competiţie Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Act, iar din ţară, teatrele din Brăila, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Piatra Neamţ, Galaţi, Arad. In afara competiţiei vor pute fi văzute spectacole ale Facultăţilor de Teatru din Bucureşti şi Craiova şi un spectacol produs de Teatrul de Magie "Andrei Teaşcă". Reprezentaţia va fi urmată de Gala festCO, in cadrul căreia vor fi decernate Premiile Festivalului Comediei Româneşti, ediţia a VIII-a, şi ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a V-a.
Balul Bucurestiului Interbelic
Foxtrot si charleston, rochii franjurate, palarii coborate pe frunte sau muzica anilor '30 sunt doar o parte dintre experienţele pe care le veti putea incerca la Balul Bucurestiului Interbelic (foto 1), organizat de Fundatia Calea Victoriei. Evenimentul va avea loc pe 27 mai, incepand cu ora 20.00, la Cercul Militar National, in Sălile Bizantină, Norvegiană şi Gotică. Pentru a intra mai usor in atmosfera perioadei interbelice, invitatii sunt rugati sa poarte costumatie care sa aminteasca de elegantele timpuri ale Bucurestiului de altadata. Ansamblul Artistic al Armatei va intretine atmosfera Balului cu muzica specifica perioadei interbelice, iar Cercul Militar National va asigura variate feluri de mancare. Programul artistic al evenimentului va cuprinde: muzica live din perioada interbelica (romaneasca si internationala): foxtrot, charleston, tango si vals, precum si inregistrari ale unor melodii celebre din anii 20-30; mic spectacol cu cantece celebre din vechiul Bucuresti, interpretate de un grup de absolvente ale UNATC Bucuresti; dans - atmosfera va fi animata de coregrafi, dansatori si actori care vor invita publicul sa incerce dansurile vremii; proiectii cu imagini (fotografii vechi si noi, gravuri si tablouri) din Bucuresti. Biletul pentru participare la bal este de 150 ron/persoana. Deoarece locurile sunt limitate, participantii sunt rugati sa isi trimita inscrierile la adresa: bal@victoriei.ro.
Când Bach şi Chopin se intâlnesc pe meridianul Celan

Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera", in parteneriat cu Forumul Regional al Germanilor din Bucovina, Comunitatea Evreilor din Suceava, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, Uniunea Polonezilor din România şi Fundaţia Restitutio Benjamin Fondane derulează in anul 2010 câteva programe de anvergură. In primul rând, Programul INTEGRALA JOHANN SEBASTIAN BACH - prilejuit de implinirea a 260 de ani de la moartea celebrului compozitor. Acest program se desfăşoară in tandem cu Programul Anul Frédéric Chopin - prilejuit de implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Chopin -, precum şi cu Programul ANUL PAUL CELAN, prilejuit de implinirea a 90 de ani de la naşterea in Cernăuţi a scriitorului, cât şi de trecerea a 40 de ani de la moartea sa (foto 2). In fiecare joi, Biblioteca Bucovinei găzduieşte concerte de Bach şi Chopin, lecturi publice din opera lui Celan şi a altor autori universali, audiţii, vizionări şi colocvii muzicale, cinematografice, plastice şi literare plurilingve, workshopuri pe teme de actualitate culturală, intâlniri cu universitari, scriitori, muzicieni, critici de artă şi oameni de artă, dar şi alte evenimente de elită. Programele şi interferenţele dintre ele sunt concepute, coordonate şi puse in operă de scriitoarea Angela Furtună. Primele ediţii au oferit Concertele Brandenburgice de Bach, interpretări magistrale din Nocturne şi Mazurci de Chopin, lecturi publice din Paul Celan, dezbateri şi lecturi din opera unor exegeţi cunoscuţi ai operei lui Paul Celan: Petre Solomon, Andrei Oişteanu, Andrei Corbea Hoişie, Alexis Nouss, John Felstiner, lecturi din opera lui Norman Manea, lecturi din opera lui Matei Vişniec, lecturi din Goethe, din Adam Michnick şi din opera Papei Ioan Paul al II-lea. In perspectiva apropiată, la program work-in-progress şi-au anunţat participarea şi reprezentanţi şi colaboratori din Uniunea Ucrainenilor din România - Filiala Suceava şi Consulatul Ucrainei din Bucovina, cât şi universitari şi studenţi ai Facultăţilor de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Iaşi, Suceava, Cluj. (Angela Furtună)
Caravana culturală in comunităţile de români din Ucraina
Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa "Basarabia" din Utkonosovka (Ismail), derulează in aceste zile Caravana teatrului si folclorului romanesc la romanii din Regiunea Odesa (Ucraina). In program sunt incluse sase spectacole sustinute de trupa Teatrului "Anton Pann" din Ramnicu Valcea si tot atatea reprezentatii de muzica si dans romanesc ale Ansamblului "Dor Basarabean" din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail. Teatrul "Anton Pann" sustine reprezentatii cu spectacolele Punguta cu doi bani de Ion Creanga (scenografie si papusi: Mirela Tofan, scenariul si regia Ioan Brancu) si Ciubotelele Ogarului, dupa un text de Calin Gruia, poveste cu marionete pe fire (scenariul: Alin Antemir, papusile si regia: Alin Antemir). Caravana a ajuns in localitatile Cartal (Orlovka), raionul Reni, Ciamasir (Prioziornoe), raionul Chilia, Borisauca (Borisovka), raionul Tatarbunar, Frumusica Veche (Staroselie), raionul Sarata, si va sosi in Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sarata pe data de 14 mai si Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail, in 15 mai.
Juniorii Seniorului merg mai departe
In urma cu doi ani, Concursul "Corneliu Coposu", organizat de Fundatia care poartă numele Seniorului si ii cinsteste memoria, cu sprijinul Ministerului Educatiei, descoperea doua lucruri tulburatoare: la aproape doua decenii dupa revolutia anticomunista, tinerii participanti la concurs nu stiau mai nimic nu numai despre Corneliu Coposu, dar nici despre inchisorile comuniste si nici macar despre comunism! Provocati insa de concurs, au cautat sa afle. Ceea ce au aflat i-a ingrozit, i-a emotionat si i-a indignat. Le-a descatusat energia si talentul. Au scris atat de frumos si cu atata pasiune, incat s-a decis sa se publice o mare parte dintre lucrari, sub titlul "Juniorii Seniorului". Fundatia Corneliu Coposu a mers mai departe, organizand editia a II-a a concursului. Sambata, 22 mai, la ora 10.00, in Sala Mare de protocol a Consiliului Judetean Buzau, se vor acorda premiile acestei editii. Cu acelasi prilej, se va inaugura oficial Filiala Buzau a Fundatiei. Printre personalitatile prezente se vor numara Rodica Coposu si Adrian Cioroianu. In ajun, vineri, 21 mai, ora 11, la Liceul B.P. Hasdeu, in Sala Ateneu, Dan Puric va intra in dialog cu publicul. Fundatia "Corneliu Coposu" ii invita pe cei interesati sa i se alature. Contact: Tudor Calin Zarojanu, tel. 0740.055.644.
Proscrisa la Sala Oglinzilor

La Uniunea Scriitorilor, in Sala Oglinzilor, luni, 17 mai, ora 18.00, va fi lansat volumul "Proscrisa" de Saviana Stănescu, volum apărut la Editura Vinea şi care reuneste primele carti de poezie ale Savianei Stănescu, plus "Google Me!", poeme in limba engleză. Stabilita din 2001 la New York, unde a facut o cariera remarcabila ca dramaturg, Saviana Stănescu a debutat ca poet in 1994, cu un volum care a provocat discutii si controverse: "Amor pe sârmă ghimpată". Au urmat "Sfaturi pentru gospodine şi muze" in 1996 si "Proscrisa - poem scenic" in 1997. Poemele sale au forta dramatica si personaje (in general) feminine puternice, asa ca trecerea spre teatru a fost fireasca. Poemul scenic "Proscrisa" s-a jucat la Teatrul Gerard Philipe din Paris in 1998, in Festivalul Du Monde Entier. De atunci Saviana a incercat si a reusit sa devina dramaturg, dar n-a incetat sa ramana si poeta. Este Fulbright Alumna. In New York s-a facut remarcata si cu volumul de poeme in engleza "Google Me", publicat de Vinea International si distribuit de Ugly Duckling Press, precum si mai multe volume de teatru. Printre piesele sale recente se numara "For a Barbarian Woman" (Pentru o femeie barbara), un text dramatic si poetic care face o paralela intre viata lui Ovidiu la Tomis si o poveste contemporana.
Tramvaiul lui Tennesee Williams are rută de Turcia

Spectacolul "Un tramvai numit dorinţă" al Teatrului "Tony Bulandra" din Târgovişte a fost prezentat, pe 10 mai, la Festivalul Internaţional de la Trabzon (Turcia), intre 7 şi 16 mai, informează instituţia de spectacole. Spectacolul târgoviştean a fost singurul din România selectat in acest an de către organizatorii festivalului. Costurile călătoriei echipei "Tony Bulandra" la festival au fost suportate de către Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul - partener unic in participarea la eveniment. Spectacolul "Un tramvai numit dorinţă" a avut premiera la "Tony Bulandra" pe 9 octombrie anul trecut. Suren Shahverdyan, care a regizat la Târgovişte şi "Hitler in Love", in 2008, a revenit in 2009 pentru a monta textul american. Din distribuţia spectacolului fac parte Costina Ciuciulică (Blanche), Antonia Ionescu Micu (Stella), Liviu Cheloiu (Stanley), George Bonceag (Mitch), Maria Nicola (Eunice), Radu Câmpean (Steve) şi Andrei Mihai (un tânăr colector). Scenografia este semnată de Mihai Constantin Ranin.
Finală poetică româno-suedeză

Miercuri, 19 mai, la ora 18.30, va avea loc ultima intâlnire din această primăvară a Salonului de Poezie de la ICR Stockholm. Invitaţii prezentei ediţii sunt poeţii Daniel Bănulescu şi Jörgen Gassilewski, doi iconoclaşti care demontează clişeele poeziei de dragoste tradiţionale, fără a-i anula incărcătura emoţională şi forţa explozivă. Vor mai participa editorul Jonas Ellerström, in calitate de moderator, şi actorul Christian Fex, care va citi o selecţie din versurile lui Daniel Bănulescu tradusă in suedeză de reputata traducătoare Inger Johansson. Selecţia respectivă urmează a fi publicată intr-o antologie de poezie românească contemporană pe care ICR Stockholm o pregăteşte in colaborare cu editura suedeză Tranan şi care va apărea in toamna acestui an.

13 Most Beautiful Songs...
La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), publicul va avea parte de un eveniment de senzaţie. In seara zilei de 31 mai, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB va găzdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România, foto 3 - Mino Tibrea), in colaborare cu Mat Maneri (SUA, foto 4 - Elmar Lemes), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România). Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate intre 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori sau simpli "vizitatori" ai "Fabricii" - locul in care Warhol s-a lăsat inconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, in alb-negru, fiind proiectate apoi in slow-motion. Au rezultat astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la "The Factory". Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol şi a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests, imaginind alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american. Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii rostite semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical imbracă perfect proiecţia atent "controlată" de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.
Captivi in Elevator
Sezonul Românesc se desfăşoară in luna mai la teatrul londonez New Diorama, iar principala piesă de teatru este Elevator (foto 5), versiunea dramatică a filmului cu acelasi nume, scrisă de Gabriel Pintilei şi tradusă special de Cristina Catalina cu acest prilej. Pus in scenă de regizoarea Rachel Parish, spectacolul se joacă in perioada 4-22 mai, protagoniştii fiind Amrita Acharia şi Bradley Hall. Muzica originală poartă semnătura lui Joe Hastings, costumele sunt create de Jemima Carter-Lewis, iar scenografia ii aparţine lui Will Holt. Inspirată dintr-o poveste reală, piesa lui Gabriel Pintilei explorează dinamica relaţiilor interumane comprimate in mod forţat intr-un spaţiu delimitat. Sechestraţi in liftul unei clădiri abandonate, fără mâncare, fără apă, fără posibilitatea de a scăpa, doi tineri evadează prin cunoaşterea celuilalt. Sezonul Românesc este produs de Compania de teatru Firehouse in colaborare cu Institutul Cultural Român de la Londra şi prezintă publicului londonez o selecţie de piese de teatru aparţinând noii generaţii de dramaturgi români.
Concurs de proză la Casa Cărţii de Ştiinţă

La implinirea a 18 ani de existenţă, editura clujeană Casa Cărţii de Ştiinţă relansează concursul de manuscrise, intr-o formulă nouă, Colecţia de Proză (foto 6). Concursul nu mai este unul exclusiv de debut, adresându-se tinerilor prozatori (limita de vârstă: 40 de ani) din toată ţara. Manuscrisele vor fi evaluate de un juriu format din critici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Pe coperta a IV-a va fi reprodus un text-escortă semnat de unul dintre criticii membri ai juriului. Data-limită de predare a manuscrisului: 20 august 2010. Rezultatele vor fi anunţate până la data de 20 septembrie. Termenul de apariţie a cărţilor este 15 noiembrie. Manuscrisele vor fi trimise la editura@casacartii.ro sau la adresa Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă, 400129 Cluj-Napoca, B-dul Eroilor nr. 6-8. Manuscrisele vor fi trimise cu font Times New Roman 12 pt/single, in format A4, fără alte detalii de punere in pagină ori setări de format. Volumele câştigătoare vor fi editate gratuit şi promovate prin mijloacele la indemână editurii: librării, site, târguri de carte, lansări de carte, presă literară, televiziune etc. Copyright-ul va rămâne al editurii pe o perioadă de 5 ani. Toate cărţile apărute prin Concursul de Proză vor constitui Colecţia de Proză şi vor fi numerotate.
Mexic de Bucureşti
O expoziţie dedicată Mexicului, din seria "Oameni şi locuri" de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, va fi vernisată mâine, 15 mai, de la ora 16.30, in Sala Oaspeţi, urmând să poată fi vizionată de cei interesaţi de arta populară mexicană până pe 31 iulie. Evenimentul este prilejuit de aniversarea inceputului independenţei naţionale şi bicentenarul inceputului Revoluţiei mexicane. Specialiştii muzeului au selecţionat pentru expunere o colecţie de 500 de obiecte de artă populară mexicană, reprezentative pentru fiecare colţ al ţării. Expoziţia de la MŢR reflectă diversitatea culturii milenare a Mexicului şi vitalitatea creatoare a celor care au făcut aceste obiecte, insuşiri care se reflectă in modelarea ceramicii sau in ţesăturile viu colorate, in prelucrarea fină a cuprului şi oţelului sau in limbajul cristalin al sticlei, in filigranul delicat in aur şi argint, in reflecţia policromă a obiectelor lăcuite sau in desenele ingenioase realizate pe scoarţă de copac.
Trei pentru România literară
Tinerii scriitori Andrei Terian, Stoian G. Bogdan şi Alice Popescu au primit Premiile pentru debut ale revistei România literară, in timpul unei gale care a avut loc la Clubul Prometheus din Bucureşti. Cele trei premii, in valoare de 1.000 de lei fiecare, acordate de revista România literară cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, au fost decernate de un juriu format din redactori ai publicaţiei: Nicolae Manolescu (preşedinte), Gabriel Chifu, Luminiţa Corneanu, Cosmin Ciotloş şi Marina Constantinescu. Andrei Terian (foto 7) a fost premiat pentru volumul "G. Călinescu. A cincea esenţă" (Editura Cartea Românească), Stoian G. Bogdan foto 8), pentru "Chipurile" (Editura Cartea Românească), iar Alice Popescu (foto 9), pentru "O sociopsihanaliză a realismului socialist" (Editura Trei). Au mai fost nominalizate la aceste distincţii Andreea Răsuceanu, cu "Cele două Mântulese" (Editura Vremea), şi Georgiana Sârbu, cu "Istoriile periferiei" (Editura Cartea Românească).
Urme la Veneţia: P.E.R.

Scriitorii Filip Florian, Dan Lungu, Vasile Ernu, Nora Iuga, Nichita Danilov şi Dinu Flămând se numără printre cei peste 40 de invitaţi ce marchează prezenţa României la cea de-a 23-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, care are loc in perioada 13-17 mai. Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, este cel care organizează participarea României la Salonul de Carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de profil din Italia, cu un stand naţional având tema "P.E.R. România - Propuneri Editoriale Româneşti". Standul României, cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi, a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative pentru tema aleasă: All, Brumar, Cartea Românească, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo Media, Junimea, Minerva, Nemira, Paralela 45, Polirom, Trei, Tritonic, Vinea, Vremea şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR.